Postexcavatòrix

El racó de l'arqueologia catalana.

Crítica literària. “Patrimonicidi” de Roger Molinas.

Oriol Fort.

Fa uns dies l’editorial Els Llums es va posar en contacte amb mi perquè havien editat el llibre “Patrimonicidi”, i em va interessar força. Un cop llegit he cregut oportú fer-ne una crítica per a Postexcavatòrix, ja que tracta d’arqueologia en general i de catalana en una part.

Patrimonicidi es divideix en tres blocs: arqueologia avui, arqueologia contra religió, i les arrels del patriarcat i l’homofòbia.

En el primer, l’autor, Roger Molinas -arqueòleg llicenciat-, fa una viva i ferotge dissecció de l’arqueologia, tant en els motius de la percepció esbiaxiada que en té una gran part de la societat, com de l’ús convenient i partidista que se n’ha fet als últims anys a Catalunya. I ho fa des de la documentació i l’experiència.

En el segon es centra en explicar la construcció de la religió com a eina de control social i reproductiu en moments determinats. No només es centra en la judeocristiana, sinó que abarca una considerable varietat.

Finalment el tercer bloc desmonta els tòpics sobre la prehistòria i la sexualitat (sigui homo, hetero o bi), sexe i gènere; l’origen de la violència i la desigualtat social i algunes de les bases de la nostra societat.

En els tres blocs utilitza una àmplia varietat de fonts bibliogràfiques que donen suport a les afirmacions. 66 fonts i cites que van des de professionals de l’arqueologia a dissenyadors de videojocs passant per premsa, cinema, sèries de televisió o reculls estadístics.

Patrimonicidi és un llibre amè i senzill que explica les coses amb paraules quotidianes però sense prendre’ns per ignorants. Un llibre que qüestiona aspectes de la societat i la disciplina arqueològica però sense destil·lar odi ni rencor. I això és quelcom important, no tan sols per part d’un autor obertament gay sinó per part d’algú que ha viscut en primera persona moltes de les anècdotes que s’hi narren i que sovint no són agradables.

En l’aspecte no tant positiu podem dir que Patrimonicidi es centra més en l’ús i manipulació de l’arqueologia i la història per a legitimar un cert tipus de societat, i sobretot d’orientació sexual, que no pas en el que el títol suggereix: la destrucció del patrimoni en base a interessos polítics i monetaris.

Anuncis

2 comments on “Crítica literària. “Patrimonicidi” de Roger Molinas.

  1. Arqueòleg Glamurós
    17 Abril 2014

    Moltes gràcies!

  2. Retroenllaç: Presentació del llibre “Patrimonicidi” a Mataró. | Postexcavatòrix

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: