Postexcavatòrix

El racó de l'arqueologia catalana.

Recursos

Recull de webs d’utilitat científica i general ordenades per temàtiques i alfabèticament.

Algunes de les moltes eines que ens ofereix Internet.

Bibliografia, gestors de.

Gratuïts o amb període de prova.

BibTeX és una eina per donar un format uniforme a les bibliografies. S’utilitza, normalment, amb el sistema LaTeX. Aquest és un conjunt de macros que permeten, en l’edició de text, centrar-se més en el què s’escriu que en el format que se li dona. En certs aspectes s’assembla als llenguatges de programació, i, un cop dominat mínimament, pot resultar menys molest que els processadors de textos corrents.

Mendeley és una eina per a generar bibliografies automàticament en base a les referències que haguem escrit dins el text. Té una aplicació pels editors de textos MS Office Word i LibreOffice, a més d’aplicacions Android i iPhone. També permet col·laborar amb altres usuaris.

Zotero, l’eina gratuïta per a buscar, organitzar, citar i compartir les fonts de cerca, és una aplicació de descàrrega apte par a Windows, Mac i Linux.

EndNote dóna les eines necessàries per buscar, organitzar i compartir la seva investigació. Permet crear fàcilment bibliografies mentre estàs escrivint qualsevol document. És apte par a Mac i Windows. Té una versió de prova de 30 dies. I una pàgina amb informació en castellà.

De pagament.

ReferenceManager (RefMan). Un software gestor i organitzador de bibliografia per a publicacions. Amb versió de prova.

RefWorks està dissenyada per a crear cites i bibliografies al mateix moment que es va escrivint. També permet col·laborar i compartir els documents i les cerques que es van fent.

Cartografia.

L’Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC) ens ofereix un munt de recursos. Està dividida en quatre espais: cartografia, geodèsia, cartoteca i ICC, cadascun amb materials i recursos interessants. És una web molt completa i que us pot ser molt útil. Especialment indicada per qui treballi amb sistemes d’informació geogràfica (SIG/GIS).

Hemeroteques.

Diaris en format digital per poder consultar notícies del fons de cada edició.

ABC. Permet descàrregues (format pdf). L’hemeroteca abarca fins a l’any de la fundació del rotatiu, el 1891.

Ara. L’hemeroteca d’aquest diari forma part dels privilegis prèmium (subscriptors). Des de 2010.

El Mundo: Hemeroteca de la versió digital. Disposa de fons des de l’any 2002.

El Pais. Des de 1976.

La Vanguardia: Des de 1881. Permet descàrregues (format pdf) i veure el text pla (OCR) de les edicions castellana (des de 1881) i catalana (des de 2011).

Público: Des de 2007.

Legislació.

Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Hi ha tota la legislació i informació publicada per la Generalitat de Catalunya. Té dues modalitats de cerca. Per a text complet des del núm. 1 (5.12.1977) fins avui, accediu a la Base de dades del DOGC. Per a consultar el text complet des del núm. 3544 (2.1.2002) fins avui hi ha una eina de cerca simple. Aquesta mateixa pàgina us permet accedir als Butlletins oficials de cada una de les quatre províncies catalanes.

Noticias Jurídicas. Portal sobre lleis, convenis i altres disposicions. Hi ha la versió en castellà de les lleis sobre patrimoni i arqueologia catalanes. Aquestes lleis també es poden trobar al DOGC (Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya) en format PDF. Aquí están en hipertext (html), cosa que les fa més accessibles i una mica més manejables. L’únic inconvenient és que el cercador és complex d’utilitzar si no preciseu molt.

Monografies.

Pàgines que recullen informació sobre un tema concret, i categoritzen les dades de manera que una cerca especialitzada és més efectiva.

Catalunya C14 és la base de dades de datacions fetes a través d’aquest mètode científic: la desintegració del Carboni 14 al llarg dels anys. Un important treball de recopilació fet per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC).

Epigraphik Datenbank és una base de dades d’epigrafia romana. Un buscador d’inscripcions llatines amb 663.016 fitxes y 70.024 fotos per a 451.742 inscripcions procedents de 21.600 llocs, i extretes de més de 1.800 publicacions. Enormement útil. En alemany.

Imperio Numismático. Un forum per a monedes, bitllets i altres elements de valor monetari de totes les èpoques. Complet i fiable.

Patrimoni Cultural. La web de la Diputació de Barcelona on es presenta una relació de elements del patrimoni cultural que estan inventariats. S’ocupa de tota la provincia de Barcelona. Hi ha cinc categories de patrimoni: immoble, moble, documental, immaterial i natural. Molt interessant encara que incomplet. Aquestes mancances suposo que són degudes a que les fonts són els inventaris de patrimoni dels ajuntaments. Si més no, això es dedueix d’aquest enllaç.

Tesorillo és una web interessant i completa sobre monedes de l’edat antiga. Amb fotografies, descripció i detalls de tot tipus de més de 2000 monedes de tots els pobles i cultures. Inclou una guia molt completa per a la identificació de monedes de bronze baiximperials basant-se en 187 tipus de reversos; i una guia de publicacions, disponibles en xarxa, sobre numismàtica antiga. En castellà i amb algunes seccions en anglès.

Multimèdia.

Europeana és una web que recull una inmensa col·lecció de pintures, música, pel·lícules i llibres de les galeries, biblioteques, arxius i museus d’Europa. Aquesta col·lecció de patrimoni és accessible gratuïtament gràcies a que tot és de domini públic segons la legislació vigent.

Google Earth és una aplicació de Google Maps que permet veure el paisatge i algunes construccions humanes en 3D amb una resolució espectacular. Per poder-ho veure es necessita instal·lar un connector (“plug-in”) al vostre navegador. És possible que pugui convertir-se en una eina interessant com a auxiliar de la fotografia aerea. El seu principal inconvenient és la periodicitat amb que processa les imatges captades pel(s) satel·lit(s), que a vegades és excessivament àmplia. Google Earth Pro, que en principi és de pagament, ofereix els serveis de Google Earth gratis durant un any per a investigadors que acreditin estar fent algun tipus de cerca que necessiti aquesta eina.

Hispana: Cercador de recursos digitals de la comunitat hispano-parlant.

HistoTube.Cat és un blog força interessant. Elaborat per quatre historiadors, reuneix videos sobre història i patrimoni de totes les èpoques. Està adreçada a professors, alumnes i a tota persona interessada en la temàtica. Està inspirada en el YouTube, però al estar creada en format de blog no conté els videos sinó que estan incrustats. De totes maneres, els podem veure sense cap problema des del blog mateix. Una idea excel·lent.

Software d’utilitat per a arqueòlegs a la web de la BAJR. Des de programes de GIS fins a correctors de Harris passant per eines per al paisatge i la reconstrucció. També hi ha alguna web amb aplicacions en linea.

Traducció i correcció.

Recull de webs d’ajuda per a la bona traducció i correcció de textos i paraules en tres llengues base: català, castellà i anglès, més una secció multilingüe. No s’inclouen programes (software) professionals com Trados.

Català.

Diccionari català de l’Institut d’Estudis Catalans.

Diccionari Alcover – Moll de català, valencià, balear (IEC). L’edició digital de l’obra cabdal de la lexicografia i la lingüística catalanes.

Castellà.

Diccionari de la Real Academia de la Lengua Española (DRAE) + Diccionario panhisánico de dudas.

Anglès.

FreeLang és una eina que proporciona recursos de traducció i un servei de traductors humans força ràpid.

Oxford Dictionaries és la web dels diccionaris de la Oxford University Press, una de les editorials més reconegudes del sector.

The Free Dictionary reuneix, en un sol web, tots els diccionaris de referència de l’anglès i la traducció a altres idiomes seguint criteris de diccionari. N’inlcou també d’especialitzats, com el jurídic o el mèdic, a més d’un de frases fetes i girs lingüístics. Compta amb diccionaris de molts altres idiomes.

Thesaurus és un web complet. Diccionari, etimologia, paraules curioses i molt més. Té una aplicació (extensió) per al navegador Mozilla Firefox.

WordReference tradueix de l’anglès i a l’anglès qualsevol paraula.

Multilingüe.

Google traductor. L’eina més popular de traducció malgrat que moltes vegades la precisió no és la millor. Pot traduïr pàgines senceres a gran velocitat, però manca de precisió o de coherència de la persona en la que està escrit el text. Permet seleccionar les paraules per afinar la traducció i fer sugeriments que millorin la qualitat.

Treball en núvol (Cloud Computing)

Eines per a compartir i editar documents en línia.

Dropbox. Ofereix la possibilitat de recuperar versions anteriors del document.

Google Drive. És la aportació del gegant americà al treball al núvol.

Microsoft SkyDrive. Dins els nous serveis Live de l’empresa americana.

Xarxes acadèmiques.

Són xarxes socials acadèmiques on crear perfil d’investigador associat -o no- a una institució o universitat, i compartir documents, informació i molt més.

Academia.edu

ResearchGate

La xarxa Mendeley està associada al servei de gestió i creació de bibliografies citat al principi. Demana descarregar-se el software a l’ordinador.

ArqueoScience. Creada des de la UB, està dedicada a la comunitat arqueològica.

Anuncis

4 comments on “Recursos

 1. Futura arqueòloga
  10 febrer 2011

  Hola!
  Soy una estudiante de Arqueologia de la Universidad de Barcelona. He llegado hasta aquí a través de la REHA, quien es un buen amigo mio (yo también tengo un blog, además wordpress, donde publico las noticias actuales de arqueología además de algún que otro articulillo).
  En primer lugar, quería felicitarte por la iniciativa. Me parece una herramienta muy útil tanto para los estudiantes como para los profesiones o los aficionados de este mundo tan apasionado. Concretamente, me ha llamado la atención este apartado ya que facilita mucho la búsqueda de información.

  Por el momento, aquí tienes a una seguidora segura 😉

  Muy buena web!
  Te añado ^^

  • Oriol
   12 febrer 2011

   Yo también te añado! Tambien me he suscrito a tu RSS, así que estaré al corriente de tus aportaciones. Ver tu blog me ha inspirado a mejorar mi espacio, así que gracias.

 2. Sara
  1 Mai 2012

  Hola, felicitats pel teu blog, si no hagués hagut d’eliminar el meu anterior blog (http://heliopolisblog.wordpress.com, del qual en tinc una còpia), t’hauria compartit el meu link, d’altra banda he intentat suscriure’m al rss general del teu blog, però veig no en tens. Si t’interessa, et deixo el vincle d’una web educativa que abans tenia al meu blog sobre la historia de totes les llegües del món http://www.proel.org/index.php?pagina=alfabetos

  Salutacions!

  • Oriol Fort
   1 Mai 2012

   Gràcies.
   És cert que no es veu a la pàgina principal, però si tens el Google Chrome i el RSS feeder et pots subscriure facilment. Si no, pots afegir aquest enllaç al teu gestor de RSS habitual. https://postexcavatorix.wordpress.com/feed/ En principi hauria de funcionar. Si no fos així, digues-m’ho a postexcavatorix@yahoo.es i miro de solucionar-ho.
   L’enllaç a les llengües, molt interessant. L’afegiré a la selecció.
   Si tens copia del bloc, quadra de temàtica i vols col·laborar a Postexcavatòrix jo estaré encantat.
   Salut i pedres!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: