Postexcavatòrix

El racó de l'arqueologia catalana.

Implicació dels agents rurals en la protecció del patrimoni arqueològic.

Redacció. El sindicat Comissions Obreres ha organitzat un curs de protecció del patrimoni arqueològic al medi natural amb l’objectiu de preparar als Agents Rurals per protegir els elements arqueològics d’atacs, intervencions no autoritzades i altres alteracions.

Aquest curs s’ha dut a terme al Centre de Formació d’Estudis Agrorurals, tal com informa l’IPHES, i ha finalitzat amb una visita al jaciment de la Boella, a la Canonja, on els agents han atès a les explicacions de l’arqueòleg Josep Vallverdú. L’objectiu és formar al cos en la protecció del patrimoni arqueològic al medi natural per tal que pugui prevenir espolis, detectar danys i localitzar i inventariar elements que podrien ser d’interès i que es troben en el medi rural.

L’espoli i el dany als jaciments rurals és una preocupació dels arqueòlegs i un atac irreparable a jaciments o elements d’interès històric i científic. Cada any es perpetren una gran quantitat d’espolis en jaciments coneguts i en altres de desconeguts. És habitual l’ús de detectors de metalls per a localitzar elements metàl·lics com monedes, cascs, armes, eines o qualsevol altre objecte. Menys freqüent però també preocupant és la destrucció o alteració d’elements lítics o megalítics. És un deure de tots nosaltres protegir la natura i els elements que la integren, i és una bona notícia que el Cos d’Agents Forestals es prepari per a protegir aquells elements patrimonials que es troben dispersos en boscos, prats i altres zones no urbanes del nostre país.

Aquest curs és una novetat d’enguany i en la primera edició hi van participar una vintena d’agents forestals. Esperem que hi hagi properes edicions, ja que l’espoli no només és un atac a l’estudi i investigació científica sinó que està tipificat com a delicte en la legislació internacional i nacional. La Guàrdia Civil té una secció especialitzada, els Mossos d’Esquadra també, i ara es formen els agents forestals. Sens dubte una excel·lent notícia.

Anuncis

One comment on “Implicació dels agents rurals en la protecció del patrimoni arqueològic.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: