Postexcavatòrix

El racó de l'arqueologia catalana.

Arqueòlegs de la UAB troben importants elements per entendre millor la cultura d’El Argar (Múrcia).

Redacció. Arqueòlegs de l’ASOME (Grup de Recerca d’Arqueoecologia Social Mediterrània) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) van presentar ahir al Museo Arqueológico Nacional (MAN) a Madrid, els resultats de les seves recerques més recents a la regió de Múrcia.

En aquesta regió s’hi va desenvolupar una de les cultures prerromanes més destacades: la argàrica; i ahir (dimecres 8) es va presentar a Madrid el que s’ha desenterrat al jaciment de La Almoloya de Pliego. Allí s’han descobert varis complexes residencials de gran tamany i un nombre d’habitacions per cada un que oscil·la entre les vuit i les dotze. La disposició d’aquests complexes ajuda també a comprendre la trama urbana d’aquest assentament situat a l’altiplà de La Almoloya.

En aquests edificis hi havia jocs complets d’eines i desenes de tombes, moltes d’elles amb ofrenes. També s’ha documentat una sala d’uns 70 metres quadrats amb bancs adossats a les parets en els que s’ha calculat que hi cabrien unes 64 persones assegudes, així com hi havia una llar i un podi que s’han interpretat com a elements cerimonials i simbòlics. Els investigadors han arribat a la conclusió que la sala podia ser una sala d’audiències o de reunió del govern. De confirmar-se la hipòtesis seria la primera sala de govern descoberta a l’Europa Occidental.

A la capçalera d’aquesta sala s’ha descobert un enterrament doble. Un home i una dona enterrats flexionats i amb una quantitat d’ofrenes que rondaria la trentena. Degut al espai on s’ha trobat aquesta tomba s’ha descrit com a principesca.

Enterrament doble. Foto: UAB.

Enterrament doble. Foto: UAB.

L’ASOME porta anys excavant a la regió i documentant la cultura argàrica, i entre els seus investigadors destaquen els que lideren el projecte: Roberto Risch, Vicente Lull, Cristina Rihuete i Rafael Micó. Aquest jaciment està datat entre els anys 2200 i 1550 a. C., en plena Edat del Bronze. Les excavacions han sigut possibles gràcies al cofinançament entre la UAB, els propietaris del terreny on hi ha el jaciment i la Comunidad Autónoma de la Región de Murcia.

Fonts: La Vanguardia i Ciencia Plus (EuropaPress). Elaboració pròpia.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: