Postexcavatòrix

El racó de l'arqueologia catalana.

Descobreixen un celler iber del segle III aC a Avinyonet del Penedès.

Font de la Canya (Avinyonet del Penedès, Alt Penedès). Diari de Tarragona. Els arqueòlegs que excaven les restes del poblat iber de la Font de la Canya, a Avinyonet del Penedès (Alt Penedès), han destapat un possible celler i magatzem que s’utilitzava per guardar-hi el vi a fa més de 2.500 anys. Així ho han explicat aquest divendres Dani López, responsable de la investigació, que ha detallat que s’hi han trobat àmfores vinàries i altres materials vitivinícoles que podrien ser del segle III aC.

El grup de recerca que des de fa quinze anys examina la zona de la Font de la Canya, a Avinyonet del Penedès (Alt Penedès) ha trobat aquest estiu un celler que s’utilitzava per emmagatzemar vi cap al segle III aC, segons els seus càlculs. Aquest era un dels objectius del grup després que en aquesta zona hi trobessin el conjunt més antic de llavors de vitivinicultura, datades al segle VII aC.

Segons el responsable d’aquesta investigació, Dani López, el que determina que això es pugui assegurar que era un celler o magatzem són les seves dimensions, de 14 metres de llargada i set d’amplada i la seva profunditat, que és de dos metres, un espai que fa pensar que era l’òptim per poder guardar-hi vi. A més, hi ha trobat moltes restes d’àmfores i altres elements necessaris per tractar amb producció vitivinícola. “Aquest seria el segon celler més antic de Catalunya”, ha declarat López.

69542584f91702fDurant l’excavació del celler, del que només n’han tret un 20%, s’han recuperat més de 15.000 fragments d’àmfores per al vi, tenalles per a cereals i altres productes, guerres per a servir el vi, entre altres. Destaca l’aparició d’un amulet caurí, un mol·lusc originari del mar roig i l’oceà índic, un anell de bronze i restes de plom.

Per trobar aquest espai, van fer recerca al voltant del poblat ibèric trobat l’estiu passat. Ara, s’ha excavat fins a posar-lo a primer nivell de terra i així aquesta zona es podrà incorporar a la ruta enoturística que es recorre per la Font de la Canya. A més, també han localitzat uns murs que podrien ser d’un edifici de l’època romana, tot i que encara trigaran més d’una dècada per investigar-ho i saber per a què servien. De moment, pensen que podria ser un centre de control de l’administració romana durant la romanització de la zona del Penedès. “Això demostra encara més la importància en l’economia del territori de Font de la Canya i engrandeix l’extensió del jaciment d’1 Ha a 2,5 Ha i la seqüència cronològica entre el segle VII i el segle I aC”, asseguren.

El següent pas que es fixen els investigadors és conèixer si en aquest mateix espai s’hi premsava raïm, una recerca que faran en els propers anys. Després d’anys de recerca, en què s’hi van trobar llavors de raïm que podrien ser del segle VII aC, el grup de recerca ha signat un conveni amb la DO Penedès i la Universitat Rovira i Virgili per intentar analitzar genèticament les restes trobades. “Si aconseguim treure’n l’ADN podríem explorar quines van ser les primeres varietats que es van cultivar al Penedès”, ha explicat López.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: