Postexcavatòrix

El racó de l'arqueologia catalana.

Ja és oberta la inscripció per a la segona edició de “Bojos per l’arqueologia”.

Tarragona. IPHES. Per segon any consecutiu, l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) ) i l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC) organitzen Bojos per l’arqueologia, una iniciativa que forma part de la proposta formativa Bojos per la ciència 2015 que impulsa Fundació Catalunya-La Pedrera. L’objectiu és facilitar que estudiants de primer de batxillerat descobreixin aquesta ciència de la mà de personal investigador i en diferents centres de recerca. La matrícula ja està oberta i el termini finalitzarà el 14 d’octubre. Hi ha 30 places.

Amb la idea de fomentar entre els joves la vocació per l’arqueologia i la conservació i preservació del patrimoni cultural, s’han previst una sèrie d’activitats que els apropa a la recerca que es desenvolupa als centres d’investigació de Catalunya, en aquest cas a l’IPHES, ICAC i ICRPC. Els estudiants tenen l’oportunitat d’aprofundir en la teoria i les tècniques científiques treballant en el propi centre i experimenten com es fa ciència de projecció internacional, fet que els permet guanyar experiència pràctica en les últimes metodologies d’avantguarda, així com posicionar-se per a una possible carrera professional dins la branca científica que hagin escollit.

La Pia Almoina, seu de l'ICRPC, una de les impulsores del curs.

La Pia Almoina, seu de l’ICRPC, una de les impulsores del curs.

Bojos per l’arqueologia està destinat a ampliar i complementar el coneixement dels alumnes en el camp de la Prehistòria i l’Evolució Humana, l’Arqueologia Clàssica i la Conservació i Preservació del Patrimoni Cultural a través de la introducció en l’estudi de divuit disciplines.

Alhora es vol ensenyar i promoure la iniciació a la recerca i a les metodologies científiques en l’alumnat. Es tracta de divuit sessions, amb una temàtica d’estudi concreta en cadascuna d’elles i que es desenvolupen de manera diferent. Al curs, es realitzarà un repàs general a tota la Prehistòria i l’Evolució Humana, un recorregut de més de 5 milions d’anys, i es parlarà, tractarà i es veurà com s’experimenta en paleozoologia, tecnologia lítica i restauració.

Un altre punt d’atenció és conèixer els mètodes d’excavació i registre, així com l’anàlisi dels objectes recuperats als jaciments. Com a element de connexió amb el present, es podrà conèixer com es museïtzen les restes arqueològiques, visitar un jaciment o passejar per un centre d’arqueologia subaquàtica.

Les activitats es realitzaran durant 18 dissabtes, en horari de matí (de 10 a 14 hores) entre el dia 17 de gener i el 7 de desembre del 2015 i estaran estructurades en 3 blocs, que impartiran cadascun dels centres de recerca implicats en aquesta proposta, compartint un total de sis dissabtes a cada centre:
Sessions Bloc 1: Paleoecologia i evolució humana- Prehistòria
Lloc: Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) – Tarragona
Dates: 17 de gener, 31 de gener, 14 de febrer, 28 de febrer, 14 de març i 28 de març.
Sessions Bloc 2: Món clàssic.
Lloc: Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) – Tarragona
Dates: 11 d’abril, 25 d’abril, 9 de maig, 23 de maig, 6 de juny i 20 de juny.
Sessions Bloc 3: Conservació, museïtzació i valoració del patrimoni.
Lloc: Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC) – Girona
Dates: 26 de setembre, 10 d’octubre, 24 d’octubre, 7 de novembre, 21 de novembre i 12 de desembre.

Les inscripcions ja es poden fer a la pàgina de l’ICAC.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: