Postexcavatòrix

El racó de l'arqueologia catalana.

Tres notícies des del Congrés de la UISPP.

El Congrés es celebra a la seu del Museo de la Evolución Humana (MEH), a Burgos.

Troben ADN nuclear dels homínids de la Sima de los Huesos d’Atapuerca que pot aclarir aspectes com la nostra relació amb els neandertals. Així ho anunciat l’expert de Svante Pääbo, del Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology, en el marc del congrés de la UISPP que es fa a Burgos.

En els nostres cossos hi ha dos tipus de material genètic. Un és el que es troba al nucli de la cèl·lula, composat per 3.000 milions de parells de bases (ADN nuclear). L’altre està dins de les mitocòndries, amb 16.000 parells de bases (ADN mitocondrial). El desembre passat es va fer públic un article a la revista Nature, en el qual hi participaven membres de l’IPHES (Institut Català de Paleoeoclogia Humana i Evolució Social), on es donava a conèixer que s’havia obtingut ADN mitocondrial d’un fèmur de fa 400.000 anys descobert a la Sima de los Huesos (Atapuerca), el material genètic humà més antic mai fins ara identificat. Del seu estudi es desprenia que aquells homínids estan més pròxims a l’espècie euroasiàtica coneguda com a Homo denisova, que als neandertals (europeus), com s’havia pensat fins ara. Aquesta conclusió feia replantejar l’arbre evolutiu, sobre el qual encara no se sap molt bé com encaixen les peces.

Article complet aquí.

Eudald Carbonell: “És molt important reconèixer que no som l’espècie escollida”.

Científics del Museu de Gibraltar i de l’IPHES valoren, en el marc del congrés de la UISPP, la descoberta feta pública fa dos dies del primer gravat atribuït a un neandertal.

Robert Sala: “els nostres companys de Gibraltar estan fent la revolució obtenint informació molt bona sobre la capacitat abstracta dels neandertals”.

Les investigacions que s’ha donat a conèixer en la darrera dècada avalen cada cop més la teoria que mantenien des de fa més de 20 anys alguns científics com l’equip de l’arqueòleg Eudald Carbonell referent a la complexitat i capacitats dels neandertals, enfront les teories de Cambridge que definien els membres d’aquesta espècie com “d’animals”, i poca cosa més, mentre que els sapiens érem els únics savis i espavilats. Els resultats obtinguts amb la recerca impulsada per grups com els del Museu de Gibraltar, encapçalada per Clive Finlayson, i l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) destrueixen definitivament aquestes consideracions negatives envers els neandertals.

Llegiu l’article complet aquí, i podeu consultar també el blog “El Neandertal tonto, ¡qué timo!” de Millán Mozota.

Presenten dues noves publicacions sobre prehistòria i protohistòria.

Es tracta de dos volums: Los cazadores recolectores del Pleistoceno y del Holoceno en Iberia y el Estrecho de Gibraltar: estado actual del conocimiento del registro arqueológico (Robert Sala Ramos, editor; Eudald Carbonell | José María Bermúdez de Castro | Juan Luis Arsuaga, coordinadors), en què han participat 367 autors; i Protohistoria de la Península Ibérica: del Neolítico a la Romanización (Martín Almagro Gorbea, editor), de 17 autors. S’han publicaten espanyol i anglès, així com en suport electrònic (en els dos idiomes) en els formats EPub y MOBI.

Vegeu més informació a l’article original.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: