Postexcavatòrix

El racó de l'arqueologia catalana.

L’Espluga de Francolí acull la mostra “Europa fa un milió d’anys”.

Tarragona. IPHES. L’exposició itinerant Europa fa un milió d’anys arriba a L’Espluga de Francolí (Conca de Barberà) després d’haver-se exhibit a La Canonja, Calella, Barcelona, Lleida, Sant Cugat, Rubí, Sant Joan d’Arties, Ascó i Reus. L’acte d’inauguració serà dijous 24 de juliol a les 12.30 h al Parc Prehistòric de la Cova de la Font Major, però aquests dies ja es pot visitar. Ara a l’estiu està oberta tots els dies de la setmana de les 10.30 a les 13.30 h i de 16 h a 17 h. L’entrada és gratuïta. L’exposició es podrà veure fins al 14 de desembre. Ha estat produïda per l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), amb la col•laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT).

El vincle de l’Espluga de Francolí amb la temàtica de l’exposició és evident per la Cova de la Font Major, on és ben palesa l’activitat humana des de temps prehistòrics.

cartell-expo-espluga-unmilio-p“Europa fa un milió d’anys” mostra, a través de plafons i reproduccions, com es van configurar progressivament els actuals continents i com les variacions climàtiques van determinar l’aparició d’una vegetació i fauna específiques –entre elles l’espècie humana- en diferents localitzacions geogràfiques. L’exposició permet que el visitant conegui com era el continent europeu d’ara fa un milió d’anys, un territori en el qual convivien animals ara mítics, com el tigre dents de sabre, amb l’Homo antecessor, en un ecosistema semblant a l’actual sabana africana, la qual cosa avala la gran diversitat de plantes i animals, alguns d’ells ja extingits.

Les disciplines.

Gràcies a l’arqueologia -amb disciplines com l’arqueobotànica i l’arqueozoologia-, la geologia i la paleontologia, podem fer una reconstrucció del nostre entorn. Cadascuna d’elles ens ajuda a descobrir diversos aspectes del que va passar, qui eren i com vivien els animals de l’època, quina mena de paisatge hi havia, si feia fred, si feia calor. Llegir el passat, investigar com si fóssim detectius del passat, per conèixer una mica més els nostres orígens.

Grans escenografies.

El muntatge expositiu d’Europa fa un milió d’anys convida el visitant a participar en aquesta investigació del passat. Inclou recreacions de paisatges de l’època i grans escenografies que permeten que el públic conegui quin era l’ecosistema d’ara fa un milió d’anys i com era la fauna que l’habitava.

Entre els objectes destacats de l’exposició hi ha les reproduccions a escala d’un Homotherium latidens (un gran felí) i de dos individus de l’espècie humana d’ara fa un milió d’anys, l’Homo antecessor.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: