Postexcavatòrix

El racó de l'arqueologia catalana.

Tres de Tribuna.

Tres notícies procedents del bloc Tribuna d’arqueologia.

Resultats de la nova campanya d’excavacions a Oxirrinc (el Bahnasa, Egipte).

Durant els passats mesos de març i abril de 2014 s’ha portat a terme una nova campanya d’excavacions arqueològiques a l’antiga ciutat d’Oxirrinc. La Missió Catalana d’Oxirrinc (el Bahnasa, Egipte) es compon d’un equip internacional i multidisciplinari sota la direcció del Dr. Josep Padró, de la Universitat de Barcelona.

La campanya d’enguany s’ha realitzat en diferents sectors de la Necròpolis Alta, on s’ha excavat una petita tomba doble de pedra calcària de l’època Saïta (dinastia XXVI). Una de las cambres te el sostre voltat i l’altra, adossada, està coberta amb lloses planes. Tot i que la tomba havia estat saquejada en l’antiguitat, al costat s’hi ha trobat la tapa d’un vas canopi. Pertany a Amset, representat amb cap humà, el protector del fetge del difunt. Es curiós ressaltar que, durant les excavacions de l’any 2000, ja s’havia trobat en aquesta mateixa àrea altra tapa que pertanyia al mateix conjunt, que corresponia a Duamutef, el xacal.

Article sencer: http://blocs.gencat.cat/blocs/AppPHP/tribunadarqueologia/2014/05/14/resultats-de-la-nova-campanya-d%E2%80%99excavacions-a-orrirrinc-el-bahnasa-egipte/

Propera conferència de la Tribuna d’Arqueologia 2013-2014: “Resultats preliminars de la nova intervenció arqueològica a la vil·la romana del Pont del Treball a Barcelona” (en directe per internet)

Conferència: Palau Marc (Rambla Santa Mònica, 8, Barcelona), 21 de maig de 2014, 19:00h

Conferenciants: Daniel Alcubierre, Jordi Ardiaca, Pere Lluís Artigues i Sílvia Llobet
Moderadora: Carme Miró

El proper dimecres dia 21 de maig de 2014, a partir de les 19:00h, a la sala d’actes del Palau Marc (Rambla Santa Mònica, 8, Barcelona), està programada la xerrada: “Resultats preliminars de la nova intervenció arqueològica a la vil·la romana del Pont del Treball a Barcelona“, dintre del cicle de conferències de la Tribuna d’Arqueologia 2013-2014,  que organitza el Servei d’Arqueologia i Paleontologia.

La segona fase d’intervenció arqueològica a l’àrea de la futura estació de la Sagrera, que es du a terme des del març de 2012, ha permès localitzar i excavar noves estructures corresponents a la vil·la romana del Pont del Treball, excavada ja parcialment l’any 2011. S’ha treballat en una superfície de 9.000 m2, que cal afegir als  1.150 m2 ja excavats a la primera fase, on s’han localitzat estructures corresponents a les parts rústica, fructuària i urbana de la vil·la. El conjunt d’habitacions i espais de la zona domèstica és la prolongació directa dels àmbits ja coneguts, mentre que a la part productiva, de la qual no es tenien dades fins al moment, cal destacar un gran edifici destinat a la producció de vi, on hi van funcionar coetàniament fins a sis grans premses.

Article i entrevista: http://blocs.gencat.cat/blocs/AppPHP/tribunadarqueologia/2014/05/16/propera-conferencia-de-la-tribuna-d%E2%80%99arqueologia-2013-2014-%E2%80%9Cresultats-preliminars-de-la-nova-intervencio-arqueologica-a-la-vil%C2%B7la-romana-del-pont-del-treball-a-barcelona%E2%80%9D/

VIII Curs de Paleopatologia: “Traumatismes i lesions per violència”

Del 17 al 20 de juliol de 2014 se celebrarà a Santa María de Besora (Osona) el VIII Curs de Paleopatologia: “Traumatismes i lesions per violència”, organitzat pel GROB (Grup de Recerca en Osteobiografia), i que en aquesta ocasió estarà dedicat als traumatismes i lesions per violència. El curs estarà dirigit per A.Malgosa, A.Isidro i J.Liria (direcció de camp).

curs-paleopatolEl GROB (Grup de Recerca en Osteobiografia) és un grup que s’inicia als anys 90. La seva recerca està dirigida principalment a la reconstrucció de poblacions antigues. La  seva tasca principal és l’estudi de restes humanes des del Neolític fins a temps recents. En els últims anys també han desenvolupat una línia més dirigida cap a la recerca en antropologia forense.

Alguns dels estudis duts a terme han estat relacionats amb recerques internacionals, en jaciments localitzats a Mongòlia o a Mèxic, per exemple. En el nostre país, el GROB ha participat en projectes com el de la Senyora de les Muntanyes (Lleida) i l’estudi del Príncep de Viana (Poblet). Recentment, han format part de l’estudi interdisciplinari de les tombes reials del Monestir de Santes Creus, realitzant les anàlisis antropològiques de personatges com Pere II el Gran, Blanca d’Anjou o Roger de Llúria.

| Per a més informació cliqueu aquí |

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: