Postexcavatòrix

El racó de l'arqueologia catalana.

Un magatzem per les restes que no caben enlloc.

Redacció. Cervera acollirà un magatzem que conservarà els materials arqueològics i paleontològics que no puguin acollir la resta de dipòsits del territori català, informa La Vanguardia.

Les intervencions arqueològiques que es fan arreu de Catalunya treuen a la llum restes històriques i grans quantitats de materials que ens ajuden a entendre millor el nostre passat, a confirmar o desmentir les fonts escrites i a descobrir aspectes que desconeixíem. Aviat bona part d’aquests materials es conservaran en una nau de 8.000 metres quadrats a Cervera, ja que els dipòsits existents comencen a arribar al límit de la seva capacitat, afirma Joan Pluma, director general d’Arxius i Museus de Catalunya. El nou dipòsit es començarà a condicionar a finals d’aquest any, i estarà obert a la investigació.

És, sens dubte, una molt bona notícia ja que “és una de les actuacions que té previstes la Generalitat per donar a l’arqueologia un àmbit més rellevant, en un moment en el qual aquest sector suscita un gran interès ciutadà”. Si més no això sembla segons l’estudi que del Departament de Cultura en el que xifra en un milió i mig l’augment de visitants als jaciments arqueològics visitables el 2013 respecte el 2012. Dels cinc jaciments o equipaments arqueològics amb més afluència de públic quatre són romans -Tarragona, Barcelona, Badalona i Empúries- i un d’època moderna, el Centre Cultural el Born, centre d’interpretació del setge de Barcelona durant la Guerra de Successió; espai que en els primers sis mesos -tres d’ells dins el 2013- ha rebut un milió de visitants.

El material que acollirà aquest dipòsit és aquell que no pot ser exposat tot i ser important per l’estudi arqueològic. El fet d’estar obert a investigadors farà que aquelles persones interessades en l’arqueologia puguin veure els materials sortits d’intervencions d’urgència o preventives en contextos varis. Una gran oportunitat per veure la quantitat de objectes i fragments que surten a les excavacions i comprendre una mica més una part de la feina d’arqueòleg menys coneguda: l’inventari i classificació de material històric.

Si hem de posar un “però” a la notícia, aquest seria la ubicació, que queda una mica lluny de tot arreu. Cal reconèixer, tanmateix, el fet d’haver triat un lloc diferent a Barcelona, el recurs fàcil al ser la capital catalana.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: