Postexcavatòrix

El racó de l'arqueologia catalana.

Troben a Girona els segons banys jueus de la península.

Reblog de Portal gironí. Un equip d’arqueòlegs de la Universitat de Girona ha trobat l’últim bany ritual que la comunitat jueva tenia a la ciutat. Formava part d’una sinagoga que ja estava documentada i que, segons uns arxius notarials, els jueus es van vendre el 1492 just abans de l’expulsió.

Després de revisar els documents, els arqueòlegs han començat a excavar i només en dos dies ja han localitzat els primers murs que certifiquen la troballa. El ‘micvé’ o bany ritual estava situat a tocar del pati de l’actual Museu dels Jueus.

Aquesta descoberta és de gran importància històrica ja que a Europa només es conserven exemples similars d’època medieval a Besalú, Sicília i Montpeller.

L’any 1492 vivien a Girona una vintena de famílies jueves. En l’època de màxima esplendor de la comunitat a la capital gironina havien arribat a ser 800 però, a les acaballes del segle XV, la pressió antisemitista havia dut molts jueus o bé a fugir o bé a convertir-se al cristianisme. Va ser el rei Ferran qui va ordenar la seva expulsió i, per això, el juliol del 1492, els representants de la comunitat es van vendre l’última sinagoga que tenien.

En les actes notarials -conservades encara avui- es recollia que la sinagoga (que es va vendre per 32 lliures) constava d’una escola per a dones, una escola per a homes, un hospital i un ‘micvé’. El ‘micvé’ és un bany ritual especialment d’ús femení. Segons la religió jueva, les dones s’havien de submergir tres vegades en una piscina que les cobrís totalment. Repetien aquest bany sempre després de la menstruació i també després de donar a llum, sempre com a ritual de purificació.

Les passes per trobar el ‘micvé’

Des del Museu d’Història dels Jueus es tenia coneixement d’aquests documents, que recentment han tornat a ser revisats. Amb la informació concreta d’on estava situada -les actes notarials recullen fins i tot amb quins carrers delimitava-, els arqueòlegs van iniciar una campanya el passat 10 de febrer amb l’objectiu de trobar restes que confirmessin allò que els documents ja certificaven. Només van caldre dos dies perquè comencessin a aflorar els primers murs.

Actualment, en l’espai que es sospitava que hi hauria aquest bany ritual, ja fa anys que es trobava al descobert un espai conegut com a cisterna. “Hem vist que realment no funciona com a cisterna perquè en aquella època totes estaven enterrades sota el subsòl i aquesta hem descobert que no”, ha explicat el director de l’excavació, l’arqueòleg de la UdG Jordi Sagrera.

Un cop s’han posat a treballar, els arqueòlegs han trobat enterrades estructures del segle XV que delimiten amb aquesta “cisterna” que ja estava al descobert. Es tracta d’una estança aïllada -petita i de forma triangular, de la qual se n’ha trobat el paviment original- i d’un petit dipòsit que, a través d’una canalització, vessava les aigües a la piscina. “Hem vist que tot és un conjunt, una única estança a la qual s’accedia per una sola entrada”, ha explicat l’arqueòleg. Davant d’aquestes evidències, l’equip de la UdG certifica que aquestes troballes corresponen a l’antic bany ritual. Aquest ‘micvé’ formava part de la darrera sinagoga que la comunitat jueva tenia a Girona, des del 1435, abans de l’expulsió.

Als arxius també es té constància d’un altre bany ritual similar que pertanyia a una sinagoga anterior, la del 1415, que ara estaria en la casa particular que ocupa el número 21 del carrer de la Força. En aquest cas, encara no s’ha excavat mai per trobar-la.

Llegiu la resta de l’article a PortalGironí.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: