Postexcavatòrix

El racó de l'arqueologia catalana.

Reblog: Presentació del llibre: ” La conca d’Òdena entre la baixa romanitat i l’inici de l’edat mitjana. Una aproximació als precedents de la vila medieval d’Igualada”.

Tribuna d’Arqueologia. El proper dia 20 de febrer a les 7 del vespre, tindrà lloc a la Biblioteca Central d’Igualada l’acte de presentació de la publicació: La conca d’Òdena entre la baixa romanitat i l’inici de l’edat mitjana. Una aproximació als precedents de la vila medieval d’Igualada, de Jordi Enrich Hoja. La presentació anirà a càrrec de la Dra. Jordina Sales Carbonell.

llibre-la-conca-dOdena-211x300Quin paper varen jugar les vil·les romanes i altra tipologia de jaciments en la posterior organització territorial de la conca d’Òdena? Com es va arribar a originar un primitiu i reduït  nucli de població en el decurs de l’antiguitat tardana, que posteriorment donaria lloc a la creació de la vila medieval d’Igualada, tot plantejat en el marc de l’espai geogràfic de la Conca? Resumint, s’intenta descriure i recórrer el camí seguit entre les vil·les de la Conca i la seva arribada a les portes de la gènesi de la Igualada medieval.

Aquest assaig d’aproximació analitza les característiques de les etapes preromana, alt i baix imperi, i visigoda, sense oblidar altres aspectes de l’alta edat mitjana, amb la finalitat d’aconseguir formular un seguit d’hipòtesis de treball que ens ajudin a dibuixar  els trets que, en un moment de l’antiguitat tardana, varen propiciar la creació d’una nova realitat política com a lloc central que administraria el territori natural de la Conca i que, finalment, donaria lloc a l’origen de la Igualada medieval, ubicada en un indret estratègic a la cruïlla de camins i centrada en un punt de mercat d’arrel més antiga.

L’autor presenta per primera vegada en aquesta monografia de caràcter històric i arqueològic  un recull de dades que, un cop formulades, serviran  per exposar una hipòtesi de treball que posteriorment, caldrà confirmar o rebatre a la llum de noves descobertes. La hipòtesi parteix de la importància que va tenir l’herència de l’antiguitat tardana en l’estructuració dels fonaments del medievalisme.

| Per descarregar la invitació cliqueu aquí |

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: