Postexcavatòrix

El racó de l'arqueologia catalana.

“El primer heroi” de Martí Gironell, novel·la ambientada a La Draga (Banyoles).

Redacció. El poblat neolític de La Draga de Banyoles es converteix en el punt de partida de la més recent novel·la del periodista Martí Gironell: “El primer heroi”.

El Clan dels Cavalls pateix un mal misteriós i el jove Ynatsé és l’escollit dels déus per a cercar una solució al problema. Aquest és el punt de partida de la darrera novel·la de l’escriptor i periodista Martí Gironell, on el protagonista recorrerà diversos llos del món i viurà aventures ben diverses amb un sol objectiu: ajudar els membres del seu clan a trobar un remei al mal col·lectiu. L’obra s’ambienta en el neolític, període en el que es viu una transformació important de la manera de viure dels nostres avantpassats: de la vida nòmada es va passant paulatinament a la sedentària. De la caça i recol·lecció a l’agricultura i la ramaderia.

La novel·la -de 430 pàgines- s’acompanya d’un mapa que facilitarà la ubicació dels diferents llocs on succeeix l’acció, i d’un punt de llibre amb informació sobre llocs i personatges de la història. Per a la redacció d’aquest llibre el periodista i escriptor s’ha acompanyat d’arqueòlegs com el codirector del parc de La Draga, Antoni Palomo, o el codirector d’Atapuerca Eudald Carbonell, que l’han assessorat.

Ediciones B aposta així pel català, i defineix l’obra com “la gran novel·la sobre la prehistòria”. En aquest sentit es manifesta Ernest Folch, director editorial, dient que Gironell és la punta de llança d’aquest moviment que significarà, no la publicació massiva de títols escrits originalment en català, sinó la publicació de pocs títols però escollits. Aquestes obres seran traduïdes al castellà per tal de fer arribar la literatura en català a la resta d’Espanya i a països de parla castellana.

Gironell publica així la seva cinquena novel·la. Va debutar amb “La ciutat dels somriures”. “El pont dels jueus” el va portar a destacar en el panorama literari català. Ha escrit també “La venjança del bandoler”, “L’arqueòleg” i “L’últim abat”.

L’autor diu que “no és un llibre alliçonador però sí una aventura per redescobrir una època que ha quedat oblidada i que es mereix un lloc a la història”. No s’especifica si les lliçons són d’història i arqueologia o amb la trama de malaltia i la nota que “en realitat, els humans no hem canviat tant des de llavors, només ha evolucionat la tecnologia”, es pot un pensar que hi ha algun tipus de moral al final de la novel·la. Eudald Carbonell, que signa el pròleg, afirma que “mentre llegeixes, t’imagines que ets un més de la tribu”.

El llibre surt a la venta el 5 de març. Caldrà esperar a llegir-lo per veure cap on orienta Gironell aquest elegit dels déus del Clan dels Cavalls. Altres aventures amb clans amb nom d’animal han resultat ser difícils de digerir. L’assessorament científic de Palomo i Carbonell sembla que l’hauria d’orientar a bon port.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: