Postexcavatòrix

El racó de l'arqueologia catalana.

La vil·la romana de Centcelles podria haver sigut un campament.

Tarragona. La vil·la romana de Centcelles (Constantí) podria haver sigut un campament base per a gestionar els exercits durant les guerres del segle V dC. Aquesta és la teoria que l’arqueòleg Josep Antòn Remolà i l’historiadora Meritxell Pérez han presentat a la revista Archivo Español de Arqueología.

Després d’anys d’investigació i dos d’aprofundiment, els dos investigadors han posat en dubte les dues teories més acceptades sobre el significat de les construccions romanes trobades a Constantí: la vil·la romana i el mausoleu en honor a l’emperador Constant (337 – 350). Remolà, arqueòleg de la ciutat de Tarragona, i Pérez, doctora en història i especialitzada en la Tàrraco tardoantiga, han fet una lectura de fonts d’informació que havien quedat en segon terme, com l’arqueològica, la arquitectònica i el context històric.

En aquest últim aspecte ressalten que al segle IV Tàrraco pateix una crisi important que faria inapropiada la construcció d’un element de tal magnificència. En canvi, el segle V sí que seria un moment més oportú. Amb una part important del territori perdut del control de Roma, l’emperador Honori envià al general Astari a recuperar dominis a la Tarraconense. Per a aconseguir aquest objectiu va construir un gran camp base amb una residència, un centre de comandament amb cúpula i una cripta per guardar-hi objectes i materials de gran importància; i unes termes.

Termes, cúpula i cripta podrien encaixar perfectament amb l’estructura d’una vil·la romana. Però la teoria que defensen Remolà i Pérez és que la distribució arquitectònica encaixaria amb un hipotètic campament central, i que més que una vil·la el que hi havia era la residència del comandant, el general Asterio, amb un centre de comandament i unes termes per a militars, enlloc de les privades que es creia que eren.

Els dos investigadors, adscrits al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), han publicat aquest article que, diuen, admet ser rebatut amb altres interpretacions basades en proves i arguments més enllà de les escenes del mosaic romà conservat ja que aquest presenta alguns problemes d’interpretació al no estar complet, especialment en el tercer fris.

Centcelles, Patrimoni de la Humanitat, passa a tenir una altra possible interpretació.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: