Postexcavatòrix

El racó de l'arqueologia catalana.

Dues notícies sobre l’agricultura neolítica.

Redacció. El Neolític es caracteritza per l’aparició de l’agricultura, la ceràmica i les grans concentracions de població -o ciutats. Si bé hi ha algunes regions del Creixent Fèrtil (Pròxim Orient) en el que es documenta el que s’anomena Neolític Preceràmic, aquest tres elements són els que serveixen per datar el canvi d’economia, d’una nòmada i caçadora recol·lectora a una de sedentària i agrícola ramadera.

Doncs bé, sobre aquest tret definitori del Neolític us porto avui dues notícies. La primera és l’activitat que es farà aquest dissabte al Parc Neolític de La Draga, a Banyoles. Consisteix en realitzar la sembra tal com, segons els indicis arqueològics trobats, es feia fa varis milers d’anys. Es faran servir uns pals apuntats que serviran per obrir la terra i fer el solc on es plantaran les llavors. Aquesta feina servirà als investigadors per analitzar la funcionalitat de les eines i poder-ne treure conclusions. Al juny està previst recol·lectar els cereals amb falçs com les trobades al jaciment.

Aquest activitat es farà aquest dissabte de dos quarts d’onze del matí a la una del migdia, i es pot participar sense haver fet reserva prèvia. Aquells que ho desitgeu podreu participar-hi activament juntament amb els arqueòlegs.

El jaciment de La Draga, conservat sota l’aigua en excepcionals bones condicions, aporta informació molt important de cara a avançar en el coneixement de l’agricultura neolítica. És un tipus de jaciment del que se’n conserven molt pocs exemplars a Europa i al món. Està gestionat i excavat per l’empresa Arqueolític S.L., que és la que també n’organitza les activitats de difusió i visita.

La segona notícia és la lectura de la tesi doctoral de Ferran Antolín. Serà el proper 20 de desembre al Seminari A de la Facultat de Lletres de la UAB. La tesi porta per títol “Of cereals, poppy, acorns and hazelnuts. Plant economy among early farmers (5500-2300 cal BC) in the NE of the Iberian Peninsula. An archaeobotanical approach.” (De cereals, rosella, glans i avellanes. Economia de les plantes entre els primers agricultors (5500-2300 cal aC) al NE de la Península Ibèrica. Un enfocament arqueobotànic.) i ha estat dirigida per Raquel Piqué, Ramón Buxó i Stefanie Jacomet. L’hora de la lectura serà a les onze del matí.

Tal com s’ha dit més amunt, el Neolític comença amb l’agricultura, però no a tot arreu es documenta l’inici d’aquesta pràctca al mateix moment. Les dates més remotes superen els 12.000 anys d’antiguitat. O 10.000 anys aC. La nota ‘cal’ que veieu en la datació vol dir que la cronologia ha estat calibrada. És a dir, que s’han utilitzat mètodes de datació que ajuden a afinar-ne l’exactitud. És una pràctica normal en determinats mètodes químics de datació, com la que es fa amb el Carboni 14 (C14).

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: