Postexcavatòrix

El racó de l'arqueologia catalana.

Continuen les descobertes a la basílica dels Sants Just i Pastor de Barcelona.

Barcelona. Redacció/Fonts.

Si al gener publicàvem la descoberta d’un baptisteri del segle VI dC sota l’actual Basílica dels sants Just i Pastor, a Barcelona, avui us portem la notícia de nous descobriments. En concret s’ha trobat una part de l’àbsis de la basílica, que formaria part del complex episcopal cristià descobert en intervencions anteriors, com l’arrancament d’una paret, una columna o el baptisteri citat.

1385475755506L’àbsis podria ser “una cripta (“confessio”) seguramente de carácter funerario, destinado a acoger la tumba de uno o varios personajes destacados vinculados a la comunidad cristiana del momento” segons les hipòtesis de Júlia Beltràn de Heredia, responsable de les excavacions. Aquest àbsis presentava una petita finestreta prou arran de terra per tal que els fidels poguessin agenollar-se i pregar.

Durant el segle VI dC es va sumar a la població catòlica romana existent, un nucli de població de culte arrià  -que era considerat una heretgia- i la convivència entre ambdós cultes seria notable, subratllava mossèn Armand Puig al gener. Tanmateix, la hipòtesis amb la que treballen els arqueòlegs és la del desplaçament dels catòlics cap on ara s’alça la basílica dels Sants Just i Pastor, causat per l’instal·lació dels visigots al complex episcopal que hi ha sota la catedral actual. L’existència de dos centres episcopals, un d’arrià i un de catòlic demostra, si més no, que hi havia tolerància mútua.

A la capçalera de l’esglèsia gòtica s’ha trobat una seqüència de sis paviments. dos de tardoantics emprant la tècnica d’opus signinum i quatre d’altmedievals fets amb morter de calç.

A part de demostrar la riquesa arqueològica del subsòl barceloní, aquests descobriments posen en relleu l’existència de dos bisbes en una mateixa ciutat. Una singularitat de la que només hi havia la constància arqueològica a Ràvena (Itàlia).

Fonts: La Bitácora de Jenri i el portal de notícies 3/24.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: