Postexcavatòrix

El racó de l'arqueologia catalana.

Nova troballa excepcional a la Cova de Can Sadurní: esquelets en connexió anatòmica de fa uns 6400 anys conserven els gestos rituals funeraris originals.

Begues. Tribuna d’Arqueologia.

Membres del Col·lectiu per a la Investigació de la Prehistòria i l’Arqueologia del Garraf-Ordal (CIPAG), en col·laboració amb el Seminari d’Estudis i Recerques Prehistòriques (SERP) de la UB, han tret a la llum quatre esquelets humans de fa uns 6.400 anys, inhumats segons un model funerari que es desconeixia fins ara a la península Ibèrica. La descoberta ha tingut lloc al mateix jaciment on, en campanyes anteriors, s’havien localitzat les restes de cervesa més antigues d’Europa, i també la primera estatueta de ceràmica neolítica.

Arxiu: CIPAG. Autor: Jorge Champí Farfán

Arxiu: CIPAG. Autor: Jorge Champí Farfán

Els cossos s’haurien dipositat al terra sobre el costat dret, en posició fetal, alineats i seguint el contorn de la paret nord de la cova. La posició tan plegada que presenten els esquelets fa pensar que els cadàvers devien ser lligats amb cordes i vestits amb alguna mena de mortalla que ha permès conservar la postura original. Un dels quatre cossos, el que pertany  a un individu masculí d’uns 50 anys, portava un penjoll d’os polit i s’associa a un vas ceràmic i porcions seleccionades de dues cabres i un vedell que devien formar part de les ofrenes.

Una altra troballa significativa d’aquesta darrera campanya ha estat una estructura de combustió que es relaciona amb el ritual funerari i que els responsables de l’excavació interpreten com un possible foc de vetlla que s’encendria el dia de la inhumació dels cadàvers a l’interior de la cavitat.

Ben aviat, a la conferència de la Tribuna d’Arqueologia prevista pel proper 18 de desembre “Cova de Can Sadurní, Begues (Baix Llobregat). La transformació d’un jaciment”, tindreu ocasió de conèixer tant l’evolució de les intervencions com l’última hora d’aquestes darreres troballes, explicades per Manel Edo i Ferran Antolín.

Per a més informació, descarregueu la nota de premsa clicant la nota o el recull de premsa. Vegeu la galeria d’imatges. Més sobre Manel Edo i Ferran Antolín a Postexcavatòrix.

Català Castellano
Seguiu Postexcavatòrix a: Seguid Postexcavatòrix en:
facebook Twitter
També teniu la llista de facebook “Worldwide Archaeology” on es recullen més de noranta pàgines d’arqueologia d’arreu del món en un sol fil. O suscribiu-vos a la llista de correu que trobareu a peu d’entrada. También tenéis la lista de facebook “Worldwide Archaeology” donde encontraréis más de noventa páginas de arqueología en una sola lista. O podéis suscribiros a la lista de correo que encontraréis a pie de página.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: