Postexcavatòrix

El racó de l'arqueologia catalana.

“Coincidències insòlites: vidres negres del neolític, d’on vénen?” – Mostra al Parc de Gavà.

Gavà. Blog del Parc Arqueològic de les Mines de Gavà.

Des del 16 de setembre i fins al 10 de novembre el Museu de Gavà exposa una petita mostra que recull les úniques sis peces d’obsidiana d’època neolítica que es conserven a Catalunya. Aquestes peces, tot i la simplicitat aparent, tenen unes aptituds especials com a eines de tall i ens permeten entreveure un episodi fascinant de la història dels nostres avantpassats: com van arribar des de Sardenya fins a Catalunya? Quina utilitat van tenir i per què les localitzem totes entre les ofrenes fetes a morts? Tenien potser també un significat simbòlic? Els estudis duts a terme per un equip interdisciplinari d’investigadors ens han permès conèixer millor aquest singular conjunt d’objectes, però sobretot seguir avançant en la comprensió de les comunitats neolítiques a la Mediterrània occidental. La mostra ha estat organitzada pel Museu de Gavà, el Museu d’Història de Sabadell, el CSIC–IMF, i el Vinseum i s’emmarca en el programa d’exposicions itinerants “Coincidències insòlites” que promou la Diputació de Barcelona.

Activitats per a tothom

Diumenge 29 de setembre tindran lloc les activitats centrals de les Jornades. Tothom que ho desitgi podrà visitar el Parc Arqueològic de les Mines de Gavà en la jornada de portes obertes que es farà de 10 a 14.30 h.

Així mateix, al Museu de Gavà, a les 11 h, s’oferirà una xerrada–taller a càrrec de Josep Bosch, conservador del Museu de Gavà, i de Juan Gibaja, investigador del CSIC–Institució Milà i Fontanals, en què grans i petits podran conèixer de primera mà com s’estudien aquestes singulars peces d’obsidiana, com se’n pot conèixer l’origen, on han estat trobades, com es pot identificar si han estat utilitzades, com podem esbrinar l’ús que se’n feia… L’activitat és gratuïta i està recomanada a partir de 10 anys. Cal fer la inscripció al telèfon del Museu 93 263 96 10.

Les descobertes sobre l’ús i les tècniques d’extracció i talla de l’obsidiana han estat possibles gràcies a l’arqueologia experimental. Aquesta és una variant de l’arqueologia que, com diu el seu nom, es dedica a provar com podíen obtenir-se es eines en èpoques passades. Amb un mètode elaborat i molta paciència es van esbrinant coses noves. L’arqueòleg Antoni Palomo ens ho explica en aquest reportatge de Marc Farré per a Gavà TV.

Seguiu Postexcavatòrix a:
facebookTwitter
I a la llista de facebook “Worldwide Archaeology” on es recullen més de noranta pàgines d’arqueologia en un sol fil.
O suscribiu-vos a la llista de correu que trobareu a peu d’entrada.
Anuncis

One comment on ““Coincidències insòlites: vidres negres del neolític, d’on vénen?” – Mostra al Parc de Gavà.

  1. Oriol Fort
    27 Setembre 2013

    Aquí teniu la notícia al blog d’Arqueolític. http://www.arqueolitic.com/la-talla-de-lobisidiana-per-pressio/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: