Postexcavatòrix

El racó de l'arqueologia catalana.

13è Cap de Setmana Ibèric.

Fortalesa dels Vilars, Arbeca. Vilars.cat.

El pròxim dia dissabte 14 de setembre, al Museu d’Arqueologia de Catalunya a les 12 h., es presentaran les activitats programades per al 13è Cap de Setmana Ibèric 2013, que tindrà lloc els propers dies 5 i 6 d’octubre. Adjunt trobareu el PDF definitiu del programa d’activitats a tots els jaciments de la Ruta dels Ibers.

XIII-Cap-de-Setmana-Iberic_mediumAmb el lema Alerta, que vénen!, enguany, el tema a desenvolupar durant el cap de setmana en els assentaments ibèrics que formen part de la Ruta dels Ibers és la guerra ibèrica. Cap lloc iber millor que la Fortalesa dels Vilars per escenificar i revelar com feien i que significava per la societat ibèrica la guerra. Defensa i increment del territori, emulació, botí i glòria… Camperols, ramaders i guerrers alhora; també artesans i comerciants… Economia, estructura socio-política, poder, tecnologia i ideologia, tot s’ha d’activar quan es volen entendre les fortificacions, l’armament, les formes de combatre i les motivacions dels ibers per fer de la guerra quelcom quasi quotidià a les seves vides.

Comprendre la guerra en les seves diferents manifestacions és vital per entendre totes les comunitats antigues i, especialment, aquelles societats on emergien cabdillatges o elits aristocràtiques, aquelles societats que van protagonitzar l’aparició de les formes estatals arcaiques, cas de la civilització ibèrica i dels ilergets, confrontats a les gran potències de l’època, Cartago i Roma. Només en aquest context té sentit la Fortalesa, afirmació ostentosa d’un centre de poder que exhibeix violència física i ideològica, a través de la desmesura del seu sistema defensiu, sobre un territori i les comunitats subordinades que l’habiten entre els segles VIII i IV a.C.

Les visites guiades, dissabte 5 i diumenge 6 mostraran les descobertes efectuades i els treballs arqueològics en curs durant 2013: pou-cisterna, plaça i forns, claveguera, barri est de la fase fundacional (Vilars 0).

La programació del diumenge vol ajudar a introduir d’una forma amena, quasi lúdica però rigorosa, a la guerra ibèrica i celtibèrica, l’armament i la poliorcètica, és a dir, l’art de l’atac i la defensa de les fortificacions. Aquestes activitats comptaran amb la col·laboració de Trebuchet Park (Albarracín, Terol) i de l’Asociación Cultural Celtibérica Tierraquemada, Garray-Numància. Rubén Sáez, director del parc temàtic de màquines de setge de Trebuchet Park, és considerat el primer especialista en enginys poliorcètics, com acrediten els seus llibres i els nombrosos articles publicats. Serà molt interessant conèixer de primera mà com com veu ell la defensa i l’atac de la Fortalesa dels Vilars i, més en general, la defensa i el possible setge de les fortificacions ibèriques. L’’activitat que dirigirà consistirà en una exposició i exhibició de tir amb gastraphetes, manuballista i catapulta tipo scorpio, màquines d’artilleria de tensió i de torsió, llançadores de fletxes i pedres.

Per la seva banda, el professor Alfredo Jimeno de Univerdidad Complutense de Madrid i director de les excavacions de Numància i el grup de reconstrucció històrica de Tierraquemada, efectuaran diferents escenificacions a càrrec de guerrers celtíbers. L’objectiu serà presentar el context històric de les Guerres Celtibèriques. Mitjançant una demostració didàctica basada en els textos romans, en l’aixovar dels guerrers a les necròpolis i les representacions pintades a les ceràmiques, veurem la vestimenta, els estandars, les trompes, l’armament ofensiu (espases –el famós gladius hispaniensis-, punyals, llances, fones) i defensiu (escuts, armadures i cotes de malla), les tàctiques de combat de la infanteria i la cavalleria i el combat singular representat al Vas dels Guerrers de Numància.

Enllaços d’interès: maquinasdeasedio.com | numantinos.com

Seguiu Postexcavatòrix a:
facebookTwitter
I a la llista de facebook “Worldwide Archaeology” on es recullen més de noranta pàgines d’arqueologia en un sol fil.
O suscribiu-vos a la llista de correu que trobareu a peu d’entrada.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 10 Setembre 2013 by in activitats, arqueologia, notícia, presentació and tagged , , , , , , .
%d bloggers like this: