Postexcavatòrix

El racó de l'arqueologia catalana.

MAC Empúries porta a terme important intervenció de restauració en mosaics ciutat romana .

Empúries. Museu d’Arqueologia de Catalunya.

Al llarg del mes d’agost i durant tot setembre, un equip de tres restauradores treballa per restaurar alguns dels mosaics del jaciment arqueològic d’Empúries.

Les ciutats grega i romana d’Empúries compten amb una bona col·lecció de mosaics de diferents tipologies constructives. La majoria dels descoberts fins ara es concentren a les grans domus romanes i esdevenen un dels atractius més interessants per als visitants durant la primavera i l’estiu.

Restauració dels mosaics. Font: MAC.

Restauració dels mosaics. Font: MAC.

Els mosaics en els quals recau la intervenció de la campanya d’enguany representen dos dels paviments més grans que decoraven les estances principals de la domus 1 de la ciutat romana, un dels primers habitatges de la ciutat romana d’Empúries que va pertànyer a una elit privilegiada de la ciutat. La casa segueix el model tradicional de la casa itàlica d’atri central i intenta reflectir tant en l’arquitectura com en les tècniques decoratives, les edificacions privades d’aquella època a la zona central de la península itàlica.

Tot i haver estat restaurats anteriorment, el fet que aquests mosaics es trobin en el seu emplaçament original, a l’aire lliure tot i tapar-se cada any durant els mesos d’hivern per protegir-los de les glaçades i mostrar-los en època de bonança, requereix un treball periòdic i constant de consolidació o restauració per a la seva millor conservació.

L’estat de conservació en que es troben actualment els mosaics tractats és bastant precari. D’una banda s’han documentat nombrosos bufaments (bosses d’aire) i despreniment de tessel·les que provoquen debilitaments estructurals com a conseqüència dels grans nivells d’humitat i la proliferació de microorganismes. D’altra banda, podem parlar d’alteracions corrents al estar exposats a l’aire lliure com és el deteriorament de tessel·les.

L’actuació que estem portant a terme consisteix, per tant, en eliminar les intervencions antigues, aplicar tractaments biocides, consolidar l’estructura i reintegrar tessel·les en els sectors on s’han desprès per tal d’harmonitzar-ne la visió. És una intervenció absolutament manual. Al tractar-se de mosaics de tessel·les, es requereix una absoluta precissió per poder recol·locar les diminutes peces despreses del seu emplaçament original.

La intervenció d’enguany ha estat possible gràcies a una partida econòmica de 21.000 € de la Direcció General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, gràcies a la qual podem fer la consolidació i restauració completa d’aquests dos paviments de la domus romana.

Encara resten diversos paviments per restaurar, sota terra. En els propers anys avançarem en aquest sentit per tal de mantenir aquest ric llegat que grecs i romans van deixar a Empúries i poder-lo mostrar en un bon estat de conservació. Recordem que a Empúries només s’ha excavat fins a data d’avui un 15 % aproximadament de la seva superfície. De ben segur que la ciutat romana amaga encara moltíssims més mosaics.

Descarrega’t la notícia (pdf):

Seguiu Postexcavatòrix a:
facebookTwitter
I a la llista de facebook “Worldwide Archaeology” on es recullen més de noranta pàgines d’arqueologia en un sol fil.
O suscribiu-vos a la llista de correu que trobareu a peu d’entrada.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 3 Setembre 2013 by in arqueologia, notícia, patrimoni, preventiva and tagged , , , .
%d bloggers like this: