Postexcavatòrix

El racó de l'arqueologia catalana.

“Mirades a la dona ibèrica” al MAC d’Ullastret (Girona), fins al 15 de setembre.

Ullastret. Museu d’Arqueologia de Catalunya.

Arriba a la ciutat ibèrica d’Ullastret, seu del Museu d’Arqueologia de Catalunya, l’exposició Mirades a la dona ibèrica, un projecte itinerant que fa parada aquest estiu al Puig de Sant Andreu, un referent per l’estudi de la cultura ibèrica i de la vida dels homes i dones d’aquella època.

La-seu-d-Ullastret-del-Museu-d-Arqueologia-de-Catalunya-mostra-en-una-exposicio-noves-Mirades-a-la-Dona-Iberica_mediumMirades a la dona ibèrica mostra una visió completa de la vida d’aquestes dones mitjançant una setantena d’objectes quotidians i rituals provinents de diversos museus arqueològics de l’estat. Els materials procedeixen de 18 jaciments arqueològics del sud-est i nord-est de la península Ibèrica, bàsicament de Múrcia, Granada, Albacete i de l’Alt i Baix Empordà. Són objectes majoritàriament de petites dimensions, però d’un alt valor científic i, en ocasions, estètic, que ens ajuden a interpretar la vida d’aquestes dones.

Organitzada per l’Ajuntament de Jumilla (Múrcia) i la Fundación ITMA (Astúries), i subvencionada pel Ministerio de Educación, Cultura y Deportes, Mirades a la dona ibèricaté com a objectiu donar major visibilitat a la dona, destacar la seva rellevància en la cultura ibèrica, i fomentar alhora el coneixement del món iber, un patrimoni arqueològic tan extens i important a Catalunya i a tot el llevant Mediterrani.

L’exposició centra les seves mirades en tres aspectes del seu món: els espais on es va desenvolupar la seva vida, el seu quefer diari i l’admiració cap a la dona. Tot i que la vida de les dones ibèriques transcorria en els poblats, ocupades tot el dia en tasques associades tradicionalment a l’univers femení com la maternitat o els treballs domèstics, el seu paper en la societat ibèrica va aanar més enllà. No sabem si van ostentar el poder, però sí van jugar un paper molt important en aliances polítiques. Mostra d’aquestes dones poderoses en són els bustos de les dames de Baza i d’Elx, de la que fa pocs dies es commemorava l’aniversari de la seva troballa, un 4 d’agost de 1897. Les estàtues originals no hi són presents, però sí noves mirades sobre la Dama d’Elx. Una rèplica seccionada que permetrà copsar l’interior de l’escultura i una mirada virtual a través d’un holograma analògic 3D, creat per la Fundació ITMA en el marc del projecte IMAGINARTE. A través d’una pantalla multitàctil de grans dimensions, el visitant podrà ampliar i manipular l’escultura virtual de la Dama d’Elx, juntament amb d’altres fites de l’art ibèric, fins al màxim detall i revisar-la des de qualsevol punt de vista per a millorar-ne la seva comprensió.

L’exposició es pot veure al Museu Monogràfic del 9 d’agost al 15 de setembre de 2013 al Museu d’Arqueologia de Catalunya–Ullastret (Afores s/n. Puig de Sant Andreu, Ullastret). Horari: De dimarts a diumenge: de 10 a 20 h. L’entrada està inclosa en el preu d’accés al jaciment.

Com sempre, trobareu aquesta i altres exposicions a la secció corresponent d’aquest blog.

Recordeu que fins el 2 de setembre podeu votar aquest bloc al concurs Premis Blocs Catalunya 2013, tal com vaig descriure aquí.
Seguiu Postexcavatòrix a:
facebookTwitter
I a la llista de facebook “Worldwide Archaeology” on es recullen més de noranta pàgines d’arqueologia en un sol fil.
O suscribiu-vos a la llista de correu que trobareu a peu d’entrada.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 10 Agost 2013 by in activitats, calendari, exposició, museus, novetat and tagged , , , .
%d bloggers like this: