Postexcavatòrix

El racó de l'arqueologia catalana.

L’excavació a Puig Castellar posa al descobert les restes del ‘castrum’ romà.

Puig Castellar, Biosca. Som Segarra / Museu de Guissona.

Durant el mes de juliol s’han portat a terme els treballs d’excavació arqueològica en el Jaciment de Puig Castellar, municipi de Biosca

Les excavacions realitzades al Jaciment de Puig Castellar de Biosca han posat al descobert les restes del que havia estat un castrum o fortalesa militar romana dels primers temps de la conquesta romana a les Terres de Ponent. Un lloc estratègic i de control territorial que visualment domina tota la vall del llobregós des de Calaf fins a Ponts. S’han recuperat milers de fragments ceràmics que permeten avançar una cronologia entre el 150 al 100 aC., abandonant-se posteriorment; el moment final de l’establiment coincideix amb la fundació de la ciutat romana de Iesso (Guissona) situada a poc més de 6 quilòmetres.

Imatge aèria del castrum romà de Puig Castellar Autor: Museu Guissona - Biosca

Imatge aèria del castrum romà de Puig Castellar
Autor: Museu Guissona – Biosca

La campanya d’enguany, la primera que es fa en el jaciment, ha documentat un sòlid edifici construït amb grans blocs de pedra que configura diverses dependències encara per estudiar. Destaca per la seva excepcionalitat el fet que bona part de les habitacions estaven pavimentades amb opus signinum de diferents colors i algunes parets havien estat revestides amb estucs de colors. Aquest fet , per l’època en que surt, indica que és un establiment militar d’una certa importància i constitueix un dels exemples residencials romans més antics trobats fins ara a la Península ibèrica. Tot el conjunt es troba delimitat una imponent muralla de més d’un metre d’amplada que ressegueix i fortifica el turó on s’ubica el jaciment.

Els treballs d’excavació arqueològica en el Jaciment de Puig Castellar, situat al municipi de Biosca, s’han portat a terme durant el mes de juliol. Aquests treballs son dirigits per la Universitat Autònoma de Barcelona amb col·laboració del Patronat d’Arqueologia de Guissona i el Institut Català d’Arqueologia Clàssica; igualment s’ha comptat amb una subvenció de la Generalitat de Catalunya. A la vista dels resultats és previsible la continuació dels treballs arqueològics en els propers anys.

Recordeu que fins el 2 de setembre podeu votar aquest bloc al concurs Premis Blocs Catalunya 2013, tal com vaig descriure aquí.
Seguiu Postexcavatòrix a:
facebookTwitter
I a la llista de facebook “Worldwide Archaeology” on es recullen més de noranta pàgines d’arqueologia en un sol fil.
O suscribiu-vos a la llista de correu que trobareu a peu d’entrada.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: