Postexcavatòrix

El racó de l'arqueologia catalana.

Més informació sobre l’empresa d’arquerologia creada per la URV.

Tal com he publicat avui mateix, la Universitat Rovira i Virgili ha creat una empresa d’arqueologia preventiva i de difusió del patrimoni. El Diari de Tarragona en dona més informació que el titular d’Europa Press.

Tarragona. Diari de Tarragona.

La URV ha creat una empresa ‘spin-off’ centrada en arqueologia, patrimoni i turisme, que oferirà guies i rutes turístiques a jaciments arqueològics, visites culturals guiades, estudis històrics, excavacions, projectes culturals, tallers didàctics per a escoles, recreacions o museïtzacions. La firma, ‘IBER Arqueologia-Patrimoni-Turisme’, neix en el marc de les activitats d’investigació del grup de recerca del Seminari de Protohistòria i Arqueologia (Gresepia). El doctor Jordi Diloli, professor de la URV, ha explicat que l’experiència dels sis professionals que integren l’empresa els permet realitzar ofertes innovadores i de qualitat. Un dels mercats amb qui ja han establert contacte és l’israelià.

Un turisme d’experiències per descobrir la petjada dels Íbers a l’Ebre, una guia turística convencional descobrint la Tarraco romana, rutes turístiques culturals com la dels castells de frontera de l’Alt Gaià o la combinació de turisme i noves tecnologies, descobrint mitjançant codis ‘QR’ l’arqueologia amagada al subsòl de la ciutat de Tortosa.

Aquestes són algunes de les opcions de turisme cultural que proposa la nova empresa sorgida de la URV, formada per especialistes en història, història de l’art, arqueologia, museografia, conservació i restauració, divulgació, gestió cultural i guies turístics oficials. Malgrat tot, l’empresa té una vocació d’innovació, i planteja una oferta “a mida” del client, atenent els seus gustos, segons ha explicat aquest dijous un dels seus membres, el doctor Jordi Diloli, professor del Departament d’Història i Història de l’Art.

La firma, explica, neix de la necessitat creixent en la societat d’incorporar el “rigor científic” a aquest tipus d’ofertes, i de l’arribada cada cop més freqüent a Catalunya de col·lectius atrets per l’excel·lència del seu patrimoni. En aquest sentit, el mercat israelià es posiciona com un dels possibles destinataris d’aquestes ofertes de qualitat i ja mantenen alguns contactes amb aquest país.

I és que l’equip compta amb una experiència i professionalitat avalada per la seva vinculació amb la Universitat Rovira i Virgili, i també disposa d’un ampli coneixement dels recursos culturals i patrimonials existents a la demarcació, sobretot a les Terres de l’Ebre, i elements patrimonials propis, com ara el jaciment arqueològic de l’Assut. “Pensem que l’arqueologia i el patrimoni poden generar un rendiment econòmic”, ha destacat Elisa Guirao, una altra de les emprenedores.

L’oferta d’IBER la completen activitats i tallers didàctics a les escoles, així com la difusió del patrimoni en centres educatius, i també l’organització de qualsevol activitat relacionada amb els seus àmbits de treball i l’assessorament i elaboració de projectes, estudis, catalogacions i activitats vinculades al món de l’arqueologia.

L’empresa està participada pels sis socis i per la Universitat Rovira i Virgili. Es va constituir dimarts passat i aquesta mateixa setmana ha començat a treballar ja en els seus dos primers projectes. La firma ha nascut en el marc de les activitats d’investigació del grup de recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (Gresepia) liderat pel doctor Diloli Fons, professor del Departament d’Història i Història de l’Art, i pel doctor Bea Castaño, professor associat de la Unitat Predepartamental d’Arquitectura, que han format juntament amb Ramón Ferré Anguix, Jordi Vilà Llorach, Elisa Guirao Carrillo i Laura Bricio Segura l’equip emprenedor del projecte empresarial que ha fet possible la seva creació.

La seva llarga trajectòria i experiència professional ha fet que, amb els anys, detectessin l’oportunitat de negoci present, fessin un estudi de la seva viabilitat econòmica i financera i aconseguissin que, a partir d’ara, el seu treball conjunt es desenvolupi no només com a membres de la URV, sinó també com a socis d’una empresa.

La participació de la URV en aquesta empresa, de conformitat amb el Reglament de Creació d’Empreses a l’entorn de la URV, ha estat autoritzada per acord de Consell de Govern. La Unitat de Valorització de la URV, des de l’àrea de la Propietat Industrial i Intel·lectual i l’àrea d’Emprenedoria del Centre de Transferència de Tecnologia i Innovació, ha assessorat i acompanyat aquest projecte en la protecció dels coneixements i en la llicència, així com en el procés de participació de la universitat a l’empresa.

Seguiu Postexcavatòrix a:
facebookTwitter
I a la llista de facebook “Worldwide Archaeology” on es recullen més de noranta pàgines d’arqueologia en un sol fil.
O suscribiu-vos a la llista de correu que trobareu a peu d’entrada.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: