Postexcavatòrix

El racó de l'arqueologia catalana.

S’aproven els estatuts de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural.

Redacció. Vilassar de Mar.

El passat dia 23 el Parlament de Catalunya va aprovar els estatuts de la Agència Catalana del Patrimoni Cultural, un ens que ha de gestionar i potenciar els museus, jaciments i monuments del territori català. En concret seran 38 monuments i 7 centres adscrits, informa el diari Ara. L’entrada a la viquipèdia, modificada el passat 24, enumera aquests monuments i centres adscrits. És una iniciativa que, en principi, hauria de permetre focalitzar l’atenció en els elements patrimonials adscrits. No substitueix ni es solapa amb el Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CONCA), també de recent creació; ni amb el propi Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Per la seva banda, hi ha cert excepticisme en entitats dedicades a la gestió del patrimoni. Des del perfil de facebook de l’empresa Triade serveis culturals informen que “Catalunya compta avui amb 114 museus registrats que s’ubiquen en 35 de les 41 comarques. D’ells, 7 reben més d’un milió de visitants, i quatre col·leccions estan entre les més visitades del món. Són la Sagrada Família, la Casa Batlló, la Casa Milà i el Pavelló Mies Van Der Rohe. Hi ha 37.982 monuments declarats, dels quals 97 han estat declarats patrimoni de la Humanitat per la Unesco, i 2.248 han estat reconeguts per la Generalitat com a Béns Culturals d’Interès Nacional. Al país hi ha, a més, 13.250 jaciments, entre arqueològics, paleontològics i subaquàtics.” Aquesta informació també està disponible a la web d’informació VilaWeb a través de la ACN.

La Associació de Museòlegs de Catalunya expresa les seves reticències a un projecte que, diu, ha estat el·laborat amb pressa i sense consultar els experts; i que ha generat certa intranquil·litat.

Segons informa Europa Press, el sindicat Comissions Obreres ha fet públic el seu desacord amb la creació de l’organisme i acusa a la Generalitat de voler privatitzar la gestió del patrimoni cultural.

Explica El punt – Avui que aquest organisme no es desentendrà de la resta de patrimoni no inclòs a la llista, però que alguns d’aquests no poden entrar sota la cobertura directa de l’Agència per qüestions jurídiques, segons fonts de la Conselleria. La cartera de serveis de l’ACPC estarà oberta a tots els bens culturals descrits anteriorment. Haurem de veure com evoluciona tot plegat, però no sembla satisfer gaire als professionals del sector.

Seguiu Postexcavatòrix a:
facebookTwitter
I a la llista de facebook “Worldwide Archaeology” on es recullen més de noranta pàgines d’arqueologia en un sol fil.
O suscribiu-vos a la llista de correu que trobareu a peu d’entrada.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: