Postexcavatòrix

El racó de l'arqueologia catalana.

Es presenten els resultats arqueològics del 67è Curs d’Arqueologia d’Empúries.

Empúries. Museu d’Arqueologia de Catalunya.

Dissabte finalitza la 67a edició del Curs d’Arqueologia d’Empúries. Han estat 3 setmanes intenses d’excavacions a la ciutat romana d’Emporiae, on 30 arqueòlegs d’arreu del món han excavat en tres sectors diferents de l’anomenada insula 30, concretament en diversos establiments comercials o productius d’aquest sector.

En el decurs de l’excavació s’ha localitzat i excavat un gran dolium conservat sencer, així com una acumulació d’àmfores dins un possible espai de magatzem o celler. També s’han recuperat diversos objectes entre els quals destaca una dracma de plata, altres monedes de bronze i unes fitxes de joc (tabula lusoria).

 Els sectors excavats.

En l’edició d’enguany del Curs d’Empúries, l’excavació s’ha centrat en tres sectors productius de l’insula 30, l’illa d’edificacions que es troba entre dos dels carrers principals de la ciutat romana, el Cardo B i el Decumanus D, i on es troben les termes públiques.

dolium_mediumPer una banda, s’ha continuat l’excavació en profunditat en dues de les tabernae o establiments comercials d’època romana altimperial (segles I-II dC) que ja havien estat excavats parcialment l’any passat. Una es troba a la banda sud-est i l’altra a la banda sud. A la de la banda sud han aparegut les restes del que podrien ser uns petits forns, mentre que l’excavació de l’altre local, el de la banda sud-est, ha permès localitzar, en un nivell inferior corresponent a l’ocupació baixrepublicana de la ciutat, un conjunt d’àmfores de vi, fragmentades però localitzades in situ, que permeten identificar l’espai com a magatzem o celler i que correspondria a la primera etapa de funcionament d’aquesta mateixa insula de la ciutat romana, en el segle I aC.

D’altra banda, també s’ha dut a terme l’excavació d’una tercera taberna, en aquest cas a la banda occidental de l’insula, prop de l’entrada a les termes públiques. En aquest local, per sota dels nivells corresponents al segle II dC, s’ha pogut excavar i recuperar un gran dolium sencer que es trobava encaixat al sòl i que correspon a una fase anterior d’ús d’aquest espai.

 Els dolia eren grans recipients ceràmics per emmagatzemar vi, oli o altres productes en època romana. Si bé a Empúries s’han trobat diverses dolia -l’any passat mateix se’n van trobar dos al mateix sector-, la troballa d’aquest dolium mereix un especial interès doncs, gràcies a trobar-se enterrat al subsòl d’una taberna (establiment comercial), s’ha conservat íntegrament, mentre que normalment es troben fraccionats i se sol recuperar només la part inferior de la peça.

Així mateix, durant les excavacions també s’han recuperat diversos objectes de la vida quotidiana dels romans que van viure a Empúries com ara diversos objectes ceràmics, eines de metall i nombroses monedes romanes de bronze. Igualment cal destacar la troballa d’una moneda de plata corresponent a les emissions de dracmes d’Emporion. També s’han trobat els restes d’un peu de taula esculpit en relleu fet amb marbre de Carrara, així com un joc de fitxes blanques i negres que haurien servit per jugar a jocs de taula (tabula lusoria).

El Curs d’Arqueologia d’Empúries.

El Curs Internacional d’Arqueologia d’Empúries va arrencar l’any 1947 a iniciativa de Martín Almagro i Lluís Pericot. Des dels seus inicis, el curs ha tingut un caràcter internacional amb una ferma orientació formativa i amb la voluntat de donar a conèixer el jaciment d’Empúries i la seva història a estudiants procedents de les universitats espanyoles i estrangeres. A través de les pràctiques d’arqueologia i de la resta d’activitats que es realitzen durant el curs, aquest curs esdevé una excel·lent oportunitat per conviure durant unes setmanes en un jaciment excepcional i de compartir coneixements i formes diferents de treballar.

Des de fa uns anys el curs es vertebra al voltant d’un tema monogràfic que serveix d’eix de les activitats que s’hi realitzen i de les conferències que s’imparteixen per part dels diversos professors convidats. El tema del curs està generalment vinculat amb la problemàtica relacionada amb algun dels projectes d’excavacions impulsats des del MAC Empúries en el qual s’emmarquen aquests treballs de pràctica  arqueològica.

Marta Santos, coordinadora del MAC Empúries i directora del Curs, ha destacat la importància d’haver pogut donar continuïtat, un any més, a la realització del Curs, el qual compta ja amb una llarga tradició i prestigi. Des dels seus inicis s’ha realitzat cada any sense interrupció i ha esdevingut el més antic dels cursos d’arqueologia que se celebren actualment a l’estat espanyol.

Amb les activitats realitzades en el jaciment durant aquestes tres setmanes, que complementen la part més teòrica del programa, els alumnes d’aquest Curs Internacional d’Arqueologia han pogut posar en pràctica totes les tasques relacionades amb l’excavació arqueològica així com la documentació de les dades i materials recuperats durant els treballs.

Nota de premsa (PDF):

Seguiu Postexcavatòrix a:
facebookTwitter
I a la llista de facebook “Worldwide Archaeology” on es recullen més de noranta pàgines d’arqueologia en un sol fil.
O suscribiu-vos a la llista de correu que trobareu a peu d’entrada.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: