Postexcavatòrix

El racó de l'arqueologia catalana.

Resum del seminari “Arqueòlegs i intervencions furtives”.

Us faig cinc cèntims del que ha sigut la conferència de Joan Carles Alay, dins els Seminaris del Departament de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia de la Universitat de Barcelona.

És un tema que últimament surt molt en premsa, però que a vegades desconeixem què hem de fer en cas de trobar-nos-hi. Una excavació furtiva és aquella que es fa sense l’autorització del Servei d’Arqueologia, independentment de què qui la faci sigui arqueòleg o no.

Alay també ha explicat què és el que s’ha de fer en cas que ens trobem davant d’evidències d’activitat furtiva. El primer pas és mantenir la sang freda i no tocar res. Evidentment, impedir l’entrada de qualsevol persona al jaciment. Immediatament s’ha d’avisar a la policia, destacar que s’han produït danys materials i fer-ne una valoració econòmica. Si es toca qualsevol cosa es desmunta l’escena i es poden perdre pistes. Quan arriba la policia cal col·laborar amb els agents per tal de donar-los la màxima informació i guiar-los pel jaciment. Això és important per evitar que, involuntàriament, puguin causar danys.

S’ha d’elaborar un informe dels danys per tal d’annexar-lo a la denúncia. Aquest pas és opcional, però és important fer-lo quan els agents no poden presentar-se al lloc en el moment.

Hi ha indicis d’activitat furtiva que cal documentar. Un d’ells és la remoció de terres. Aquest és important ja que sense remoció no hi ha intervenció sinó prospecció. L’altre són les marques de les eines. Les traces instrumentals en llenguatge tècnic. Cada eina té la seva marca que queda en negatiu a les vores dels forats. Un tercer indici és l’amuntegament de la terra remoguda, que ens pot indicar el modus operandi del furtiu. finalment, el quart indici és l’agrupament dels materials descartats fet a la vora del forat. Aquests indicis són documentals i conductuals, i ajuden a elaborar un perfil dels infractors.

Un cop feta la denúncia es poden arreglar els desperfectes que hagi sofert el jaciment, sempre i quan els agents no indiquin al contrari.

Hi ha l’opció -remota però probable- que ens trobem als delinqüents in fraganti. En aquest cas s’ha d’avisar immediatament a la policia, seguir el protocol de declaració i esbrinar el màxim de dades dels furtius sense exposar-nos a perills innecessaris. És a dir, res d’intentar parlar amb ells o  dissuadir-los del que estan fent. No sabem amb què ens podem trobar i correm el perill de prendre mal o de fer fugir la gent i perdre dades.

D’altra banda, no sempre hi ha un espoli. A vegades ens podem trobar amb casos de gent que ens ve a dir que un familiar seu va trobar, fa molts anys, materials històrics, i que ens els vulgui ensenyar, donar o ens pregunti què en pot fer. No sabem l’origen d’aquests materials, per tant el que s’ha de fer és avisar a l’Administració, ja sigui al Servei d’Arqueologia o al Museu més proper o a l’Ajuntament de la localitat. O dir a aquella persona que el que ha de fer és comunicar-ho a l’administració. En el cas que aquestes troballes que ens comuniquen haguessin estat casuals, hem de saber que les troballes casuals són de domini públic i, per tant, ningú no se les pot apropiar. Els articles 71.5.a de la llei 9/1993 del Patrimoni Cultural Català i el 323 del Codi Penal són molt clars: les intervencions furtives són faltes administratives però poden esdevenir delictes penables amb fins a tres anys de presó depenent de la gravetat dels fets i del valor del material extret.

També s’ha parlat de les subhastes de materials procedents d’espolis i intervencions furtives i del seu blanqueig, així com de casos com l’Odissey i els derelictes de vaixells de guerra. Però tot això seria motiu d’una altra entrada.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 15 Març 2013 by in arqueologia, seminari, universitat and tagged , , , .
%d bloggers like this: