Postexcavatòrix

El racó de l'arqueologia catalana.

Indiana Jones i l’arqueologia de veritat.

Si hi ha un personatge de ficció que ha fet famosa l’arqueologia aquest és el doctor Henry Jones Jr, més conegut com a Indiana Jones. El protagonista de la saga representa que és professor a la universitat, malgrat que la major part del metratge de les seves pel·lícules està dedicat a aventures impossibles i tresors meravellosos. En alguns moments se’l veu donant classe. La pregunta és: què diu en aquestes classes? Explica arqueologia de veritat? Un article publicat a elcorreo de Bizkaia analitza aquesta qüestió, i el resultat és sorprenent.

Si sou arqueòlegs sabreu que la reputació del doctor Jones no és molt elevada entre el gremi, i que el fet que quan algú diu que és arqueòleg se’l compari amb ell no sempre és de l’agrat de l’afectat. Però malgrat tot, ha aconseguit que molta gent s’interessi per l’arqueologia encara que sigui des d’una visió fantasiosa. No hem d’oblidar que la sèrie és ficció i d’aventures. I que reflecteix el mite, molt estès abans de la seva aparició, que els arqueòlegs són gent aventurera, que busca tesors amagats i grans objectes. Aquesta percepció és també fruit de la repercussió mediàtica que han tingut els grans descobriments com la tomba de Tutankhamon o la ciutat de Troia de la Il·liada; així com els grans objectes o monuments exposats en museus al llarg de segles.

No és l’objectiu d’aquesta entrada fer un repàs a l’història de la disciplina -seria molt llarg- sinò acompanyar d’una petita contextualització l’article de elcorreo, una lectura molt recomanable.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 15 febrer 2013 by in arqueologia, notícia and tagged , , .
%d bloggers like this: