Postexcavatòrix

El racó de l'arqueologia catalana.

Col·laboració de municipis permetrà inaugurar centre d’interpretació del Dolmen de Seró (Lleida).

L’Ajuntament d’Artesa de Segre s’encarregarà del manteniment i el de Balaguer de les rutes turístiques. El megàlit neolític és únic a la península per la seva decoració antropomòrfica. Va ser descobert el 2007 durant les obres del canal Segarra-Garrigues.

Un conveni de col·laboració entre els ajuntaments d’Artesa de Segre i Balaguer permetrà que el centre d’interpretació del Dolmen de Seró es posi en marxa el proper estiu.

L’alcalde d’Artesa de Segre, Domènec Sabanés, comenta que “la coordinació entre el Museu de Balaguer, la regidoria de Cultura i el nostre consistori facilitarà la gestió de la instal·lació”. Amb l’objectiu d’estalviar costos, l’alcalde afegeix que Artesa de Segre s’encarregarà del manteniment de l’edifici, mentre que Balaguer dissenyarà les rutes turístiques. Sabanés assegura que la idea és “organitzar paquets turístics, a l’estil de les visites que es realitzen seguint la ruta dels castells de Montsonís”.

El megàlit de Seró, que data de l’any 2.800 abans de Crist, està integrada per esteles de pedra carcanerita decorada amb motius antropomòrfics. Aquest tipus d’intervenció la fa única a la Península Ibèrica. Per això, Sabanés considera que “el centre d’interpretació podrà actuar com a reclam turístic”: “Un monument així no es conserva enlloc, tot i que vegades els habitants d’Artesa de Segre no ens adonem de la seva importància”.

cfimg6621982070695226920Per la seva banda, l’alcalde de Balaguer, Josep Maria Roigé, ressalta que la població ha d’exercir la seva capitalitat en l’àmbit cultural, de manera que donarà suport i coordinarà els projectes que requereixin de la seva presència. Precisa que “el Museu de la Noguera disposa del mitjans humans i materials necessaris per establir col·laboracions” i qualifica de “lògic” que el consistori ajudi a la conservació del monument.

El dolmen megalític, descobert durant les obres del canal Segarra-Garrigues l’any 2007, estava integrat en un conjunt monumental. Pel tipus de decoració, es tracta d’una peça única al mateix nivell que altres expressions europees. Amb l’acord, l’Ajuntament d’Artesa de Segre portarà el manteniment de l’edifici i les instal·lacions i el de Balaguer dissenyarà i planificarà les rutes i visites turístiques.

Font: La Vanguardia via Terrae Antiqvae. || Traducció pròpia.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 24 gener 2013 by in arqueologia, inauguració, notícia, patrimoni and tagged , , , .
%d bloggers like this: