Postexcavatòrix

El racó de l'arqueologia catalana.

Noves descobertes arqueològiques a la Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor de Barcelona.

Recull de publicacions al voltant de la troballa.

Tribuna d’Arqueologia.

Noves descobertes arqueològiques a la Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor de Barcelona.

La intervenció arqueològica duta a terme al subsòl de l’església al llarg dels mesos d’octubre a desembre de 2012 ha donat uns resultats excepcionals que revelen el passat d’aquesta basílica, i també la importància de la Barchinona visigoda. La intervenció s’emmarca dins del Pla Barcino per la recuperació i posada en valor de la Barcelona romana, fruit d’un conveni de col·laboració entre l’Institut de Cultura de Barcelona i la Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor, i forma part d’un projecte de recerca arqueològica més ampli per l’estudi de la Barcelona cristiana i visigoda, dirigit per Julia Beltrán de Heredia.

piscina-300x224

Piscina Baptismal del s. VI. Fotografia: Irene Gibrat – Servei d’Arqueologia.

La Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor, una de les més antigues de Barcelona, està situada dins l’antic recinte emmurallat de Barcino, en la part central de la ciutat, en un indret que ha estat ocupat ininterrompudament des de l’època fundacional de la ciutat. Encara que l’actual temple d’estil gòtic es va aixecar a mitjan segle XIV, té uns precedents anteriors que han començat a aflorar en les intervencions que s’hi han dut a terme recentment.

La descoberta d’estructures de significativa importància a la nau de l’actual església de Sant Just i Pastor arran d’una intervenció arqueològica de l’any 2011, va donar les primeres dades arqueològiques que permetien situar l’antiguitat de l’església al segle VI. Posteriorment, la intervenció arqueològica de l’any 2012, centrada a l’actual sagristia de l’església gòtica, ha posat al descobert part d’una piscina baptismal, possiblement de planta de creu, un element de gran interès pel seu simbolisme.

La presència d’una piscina baptismal es vincula a la presència d’un bisbe , ja que a l’antiguitat tardana la pràctica del sagrament del baptisme estava reservada exclusivament als bisbes. D’altra banda, se sap que el grup episcopal de la ciutat es localitza sota la actual catedral, i també que en època visigòtica havia hagut una dualitat de culte (culte arrià i culte catòlic), per tant, ens trobem davant l’evidència de la coexistència de dos nuclis episcopals diferenciats en què la Basílica de Just i Pastor hauria estat la catedral catòlica de Barcelona Aquesta troballa reforça la hipòtesi llargament sostinguda que Sant Just i Pastor havia estat catedral, i la resitua al lloc que li pertoca històricament, desenterrant de l’oblit la rellevància històrica del temple.

Telenotícies.cat

La troballa d’un baptisteri del segle VI confirma la importància de Barcino durant l’època visigòtica.

 

La basílica dels sants Just i Pastor sempre s’ha cregut que havia estat una catedral a l’època visigòtica, però no se’n tenia cap prova arqueològica. Ara la troballa d’un baptisteri a sota de la sagristia ha confirmat la importància d’un temple, que hauria estat la catedral dels catòlics al segle V, quan els arrians governaven la ciutat i feien culte a l’actual catedral.

Hi havia, per tant, dues catedrals a la Barcino visigòtica, un senyal de la importància de la ciutat durant aquella època. En aquest sentit, el mossèn Armand Puig ha subratllat que la troballa demostra que “heretges i no heretges, arrians i catòlics vivien en una harmonia notable” perquè, “si no, no hi ha manera d’explicar” que se’ls permetés.

Ja fa un any, els arqueòlegs van trobar, sota la basílica gòtica, restes d’un mur de l’època en què es va fundar l’antiga Barcino i una gran columna anterior a església gòtica. Ara, el baptisteri confirma la importància de les troballes.

El baptisteri, un element que els bisbes usaven només una vegada a l’any en la vigília de Pasqua, tenia forma de creu, probablement irregular i hauria estat cobert per una capa de pintura vermella, segons la directora de l’estudi, Júlia Bertran. De la relíquia se’n conserva un braç i part del segon, així com uns graons en la part interior del braç sencer que servien per baixar i pujar, segons ha explicat l’arqueòloga.

Segons la responsable de les excavacions, amb l’església i el baptisteri “hi ha d’haver annexos, hi ha d’haver un palau per al bisbe… i bé, només acabem de començar. El que passa és que amb molt poqueta cosa hem fet molt. Els resultats són molt bons però només acabem de començar”.

Encara es desconeix el temps que duraran les recerques arqueològiques i si el lloc podrà visitar-se quan s’acabin.

Ajuntament de Barcelona

Nota de premsa (PDF).

Anuncis

One comment on “Noves descobertes arqueològiques a la Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor de Barcelona.

  1. Retroenllaç: Continuen les descobertes a la basílica dels Sants Just i Pastor de Barcelona. | Postexcavatòrix

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: