Postexcavatòrix

El racó de l'arqueologia catalana.

Piranesi i l’arqueologia. Exposició.

Pels qui encara no hàgiu tingut ocasió de visitar l’exposició “Las artes de Piranesi”, al centre cultural CaixaForum de Barcelona, encara sou a temps de fer-ho fins al dia 20 de gener. Dins d’aquesta exposició trobareu un interessant apartat dels gravats realitzats a partir de les restes arqueològiques que Piranesi va veure per primera vegada durant la seva visita a Roma el 1740, i que constitueixen un singular testimoni dels inicis de l’arqueologia quan ni tan sols existia com a disciplina científica.

cecilia-m-300x199

Giambattista Piranesi. Vista del mausoleu de Cecilia Metella.

Tot i que el gruix de l’exposició se centra en els treballs de l’artista venecià com a arquitecte, dissenyador i gravador de vedutes, objectes i d’imatges fantàstiques, destaquem aquí la seva tasca de cronista gràfic de les restes arqueològiques romanes: les Antichità romane. Malgrat que Piranesi no es va dedicar a excavar jaciments directament, se’l pot considerar un dels pares de l’arqueologia.

En arribar a Roma, Piranesi queda tan fascinat per les ruïnes de l’antiguitat que es dedica a estudiar-les, a dibuixar-les i a escriure sobre elles. Tot aquest treball contribueix a valorar i fomentar l’interès pel passat i el converteix en un dels fundadors de l’arqueologia moderna. Aquest interès de Piranesi per l’antiguitat no s’estanca en el passat, ja que considera que aquests coneixements han d’ajudar a construir i transformar el present. En la seva obra Della Magnificenza ed Architettura de’Romani (1761), reivindica la supremacia i originalitat de l’arquitectura romana sobre la grega basant-se en tot tipus d’argumentacions tant arquitectòniques com arqueològiques.

| Vegeu el tríptic de l’exposició |

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 7 gener 2013 by in activitats, arqueologia, exposició and tagged , , .
%d bloggers like this: