Postexcavatòrix

El racó de l'arqueologia catalana.

L’ICP excava al jaciment de dinosaures de l’Espinau, a la Noguera.

Treballs d'excavació a l'Espinau, setembre de 2012. Treballs d’excavació a l’Espinau, setembre de 2012. Àngel Galobart. ICP

Un equip de paleontòlegs de l’ICP excava des de la setmana passada al jaciment cretàcic de l’Espinau (la Noguera), on enguany s’hi ha trobat 20 noves restes de dinosaure. Amb aquesta, que és la tercera campanya d’excavació paleontològica, són ja més de 200 les restes òssies de dinosaures hadrosaures trobades en aquesta localitat. 

Les excavacions a l’Espinau s’allargaran encara fins aquest divendres dia 21 de setembre, i les expectatives són bones pel que fa a ampliar la quantitat de restes trobades. Àngel Galobart, director del Grup de Recerca de Faunes del Mesozoic de l’ICP, juntament amb Novella Razzolini i Víctor Fondevilla, són els co-directors d’aquesta excavació, en la que treballen actualment 8 paleontòlegs.

Les restes que s’han trobat, fins ara, en la campanya de 2012 són majoritàriament vèrtebres de la cuad’hadrosaure, un conjunt fòssil que completa altres ossos llargs com tíbies, húmers i fèmurs que s’havien recuperat en aquest jaciment en campanyes anteriors.  Tal i com ens explica l’investigador de l’ICP Àngel Galobart

En les dues anteriors campanyes hem obtingut molt bons resultats, de manera que enguany hem ampliat la superfície d’excavació i també el nombre d’excavadors . L’objectiu és obtenir el major nombre possible d’ossos de dinosaure que ens ajudin a descriure l’espècie que es troba al jaciment de l’Espinau.

Imatge d'ossos d'hadrosaure recuperats a l'Espinau en campanyes anteriors.Imatge d’ossos d’hadrosaure recuperats a l’Espinau en campanyes anteriors. Àngel Galobart. ICP

El jaciment cretàcic de l’Espinau el van descobrir fa uns anys uns aficionats a la paleontologia de Tartareu. El jaciment es troba a cavall entre aquesta localitat i Àger, a la Noguera. El descobriment d’aquest nou jaciment amplia el registre fòssil de dinosaures a Catalunya, que ja era conegut al Berguedà (jaciments de Fumanya), a l’Alt Urgell (jaciments de Coll de Nargó) i al Pallars Jussà (jaciments de la Conca de Tremp/Isona). Tot plegat fa del nostre país un entorn privilegiat per a l’estudi dels darrers milions d’anys de vida dels dinosaures, ara fa uns 70 milions d’anys.

Totes les restes descobertes fins ara pertanyen a una mateixa espècie de dinosaure hadrosaure, també coneguts com a dinosaures de bec d’ànec. Amb la campanya actual, que ha posat als descobert una gran part de l’extensió del jaciment, es pretén completar l’estudi de la formació del jaciment així com conèixer el nombre de dinosaures d’aquest jaciment.

Aquestes excavacions són part del projecte de recerca “El fin de una era: la extinción de los dinosaurios, una perspectiva europea”, finançat pel Ministeri d’Economia i Competitivitat, i que incideix en l’estudi dels jaciments amb dinosaures de lesvessants sud (Catalunya) i nord (França) dels Pirineus.

Font: Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP).

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 18 Setembre 2012 by in paleontologia, programada and tagged , , , , , , .
%d bloggers like this: