Postexcavatòrix

El racó de l'arqueologia catalana.

La vil·la romana de Sarrià de Ter (Gironès), declarada d’interès nacional.

El Govern ha acordat declarar bé cultural d’interès nacional (BCIN) en la categoria de zona arqueològica la vil·la romana del Pla de l’Horta, a Sarrià de Ter (Gironès), i n’ha delimitat l’entorn de protecció. Està situada en una zona densament urbanitzada de Sarrià de Ter, a uns quatre quilòmetres al nord de la ciutat romana de Gerunda, prop del traçat de la Via Augusta.

El jaciment es va descobrir el 1970 arran de la troballa d’uns mosaics d’època romana durant les obres de construcció d’un bloc de pisos. Després del seu descobriment, un sector important de la vil·la va quedar preservat, ja que es trobava en terrenys municipals. Es tracta d’una vila d’època baix-republicana fins l’antiguitat tardana, amb importants conjunts de mosaics.

Les dades obtingudes de les excavacions apunten que una part de la vil·la se situava a la falda del turó localitzat a l’oest de la zona excavada i sota els edificis construïts en els anys 70, on es trobaria la pars rústica i fins i tot la pars fructuaria de l’establiment agrícola (s. I aC – VI dC). També hi havia una petita necròpolis que s’ha datat al s. II dC, amb una reutilització en l’època visigoda.

La declaració com a BCIN es fonamenta en el potencial que presenta la vil·la en el camp de la difusió del patrimoni arqueològic amb aplicacions didàctiques, ja que la zona concentra estructures arquitectòniques ben conservades, sobretot les corresponents a la part residencial (amb paviments de mosaic rellevants ), fàcilment museitzables.

També s’ha considerat la representació i el significat d’aquesta vil·la al ‘ager Gerundensis’, la implantació es relaciona amb la fundació d’aquesta ciutat i el repartiment de la terra del seu territori fins l’antiguitat tardana.

Font: Paleorama via La Vanguardia. Traducció pròpia.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 5 Setembre 2012 by in arqueologia, notícia and tagged , , , , , .
%d bloggers like this: