Postexcavatòrix

El racó de l'arqueologia catalana.

Inauguració de la primera exposició temporal de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont.

Demà, dijous 6 de setembre de 2012, a les 17:ooh i a la mateixa seu del museu, s’inaugura la primera exposició temporal del Museu de l’ICP. L’exposició que porta per títol “Gairebé Humans: Origen i evoució dels hominoïdeus” ha comptat amb el comissariat científic d’un dels experts en evolució humana d’aquest centre, David M. Alba, investigador Ramón y Cajal de l’ICP. Laura Celià, responsable del museu i de la col·lecció, n’ha coordinat els continguts i la producció. Aquesta exposició permetrà veure per primera vegada el conjunt d’hominoïdeus fòssils catalans.

La presentació de l’acte anirà a càrrec del director de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, Sr. Salvador Moyà, i comptarà amb la presència del Director General de Patrimoni Cultural, Sr. Joan Pluma, la vicerectora d’Investigació de la Universitat Autònoma de Barcelona, Sra. Pilar Dellunde, i el president del Consell Territorial de Sabadell d’Unnim Caixa, Sr. Salvador Soley.

L’exposició es planteja com un viatge al llarg de l’evolució dels hominoïdeus, la superfamília de primats de la que formem part els humans, així com també els ximpanzés, els goril·les o els orangutans. Els primers hominoïdeus els trobem a l’Àfrica, ara fa uns 23 milions d’anys. En aquest grup s’hi inclouen també els homínids, dels que la conca del Vallès-Penedès n’ha donat alguns dels espècimens més antics. L’exposició, articulada en sis àmbits, permet conèixer les formes més representatives dels primers hominoïdeus, els “cosins” extints dels homínids, així com també dels homínids més arcaics i els actuals. L’evolució dels homínids és també la història de l’aparició del bipedisme i altres tipus de locomoció, però també del creixement del cervell o d’habilitats de manipulació refinada. De tot plegat, posant un èmfasi especial en el registre fòssil català, en parla la nova exposció de l’ICP.

Sovint la gent no és conscient que hi ha molts tipus de primats, i que no tots ells estan igualment relacionats amb els humans. Actualment, l’estret parentiu entre els humans i els grans antropomorfs (orangutans, goril·les i ximpanzés) es reconeix científicament tot classificant-los ensems en la família dels homínids, i d’aquí el títol de l’exposició, ‘gairebé humans’. I tanmateix, els llibres de divulgació sovint se centren només en els darrers milions d’anys de l’evolució humana, un cop han aparegut les primeres formes bípedes. En aquesta exposició, hem volgut anar una mica més enrere en el temps, ja que l’evolució humana més recent no es pot entendre adequadament sense tenir en compte l’origen i evolució de tots els hominoïdeus en conjunt. Sens dubte, el registre fòssil català ens ofereix una perspectiva privilegiada en aquest respecte.

David M. Alba, comissari científic de l’exposició. Aquesta es podrà visitar fins a finals de juliol de l’any que ve.

Descarregeu invitació |

Font: Tribuna d’Arqueologia i Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: