RT.ICP – Inicien les excavacions paleontològiques d’un nou jaciment al Torrent de Vallparadís, Terrassa.

Vallparadís és una zona paleontològica d’un interès excepcional donat que presenta una de les seqüències més importants i més extenses cronològicament del Pleistocè inferior Europeu, moment en què els primers humans van arribar a la Península ibèrica.

Aquest nou jaciment, anomenat ‘Hortes dels Frares’, és el tercer jaciment que s’excava al Torrent de Vallparadís, després de Cal Guardiola i Vallparadís Estació. En aquests darrers dos jaciments s’hi recuperaren més de 35.000 restes fòssils de grans vertebrats i més d’un miler de restes vegetals.

L’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) engega avui tres setmanes de treballs paleontològics al Parc de Vallparadís, a Terrassa, en les excavacions d’un nou jaciment paleontològic que permetrà obtenir noves dades sobre com era Catalunya ara fa més d’un milió d’anys. El nou jaciment es coneix com a Hortes dels Frares.

Treballs de prospecció al jaciment Hortes dels Frares, el juny de 2012. Joan Madurell. ICP
Treballs de prospecció al jaciment Hortes dels Frares, al Torrent de Vallparadís, el juny de 2012. Joan Madurell. ICP

Els treballs de prospecció, que es van fer a principis de juny d’aquest any i que consistiren en sondejos geotècnics en profunditat, indicaven que ens podem trobar davant d’un jaciment clau alhora d’entendre el paleoambient en el que van viure els primers humans. Com ens explica Joan Madurell, investigador de l’ICP i director de les excavacions,

Els treballs realitzats els últims 15 anys s’han centrat en obtenir dades de com era Terrassa fa prop d’un milió d’anys. En aquest nou projecte la intenció és obtenir dades de la part més antiga del Torrent, de fa prop d’1,5 milions d’anys, i així conèixer com era el Vallès abans dels primers pics glacials forts del canvi climàtic que va patir Europa fa prop de 1,2 milions d’anys.

La seqüència de Vallparadís, una de les més completes del Plistocè espanyolinclou nivells d’edats compreses entre el Vil·lafranquià final (fa entre 1,4 i 1,2 milions d’anys) i el Galerià (fa menys de 600.000 anys), cobrint així un període de temps de gran rellevància en relació a la dispersió dels primers humans a Europa Occidental.

Excavacions a Vallparadís Estació, any 2007. Joan Madurell. ICP
Excavacions a Vallparadís Estació, any 2007. Joan Madurell. ICP

La Secció de Vallparadís (Terrassa)

Els treballs paleontològics a Vallparadís van començar al 1997 amb una excavació paleontològica al jaciment anomenat Cal Guardiola, del qual es van aconseguir excel·lents resultats: gairebé 4.000 restes fòssils de grans mamífers i prop de 200 restes de grans restes vegetals fossilitzades.

En un segon treball iniciat al 2004 i que va durar fins a principis del 2008, es van recuperar del jaciment Vallparadís Estació 31.000 restes de grans vertebrats i prop de 1.000 restes de grans vegetals.

Les investigacions realitzades proven que la seqüència estudiada inclou un lapse molt ampli de temps que va des de finals del Plistocè inferior (fa 1,2 milions d’anys) fins a inicis del Plistocè mitjà (fa 600.000 anys). Aquest període de temps és poc conegut a Europa, ja que no es disposen de jaciments importants amb aquestes cronologies i coincideix amb un dels canvis climàtics més importants a escala global dels últims milions d’anys conegut com a Mid-Pleistocene RevolutionAquest canvi climàtic implica l’arribada a Europa fa prop de 1,2 milions d’anys de les primeres glaciacions importants a l’hemisferi nord, que cobriren gran part d’Europa i van deixar moltes zones del vell continent aïllades impedint els fluxes migratoris dels grans mamífers i també del primers humans europeus.

Font: Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont.

Deixa un comentari