Postexcavatòrix

El racó de l'arqueologia catalana.

Finalitzats els treballs de conservació-restauració de restes arqueològiques al jaciment vitivinícola romà de Veral de Vallmora-Parc Arqueològic Cella Vinaria (Teià, Maresme).

El passat mes de juliol de 2012 es varen dur a terme els primers treballs de consolidació de les estructures arqueològiques del jaciment vitivinícola romà de Veral de Vallmora,  una vegada sol·lucionats els problemes infraestructurals de recollida, conducció i evacuació d’aigües pluvials que patia aquest jaciment des de la inauguració del Parc Arqueològic Cella Vinaria, el juny de 2009. Es tracta d’un equipament turístic-cultural que entre els seus serveis inclou: la visita d’un Centre d’Acollida Turística-CAT amb un àrea expositiva i un audiovisual sobre la Romanització a Catalunya, la visita del celler romà museïtzat amb la reproducció “in situ” de les dues premses romanes de vi mes grans de Catalunya i, a més a més de la visita d’una Vinya Romana Experimental.

El jaciment arqueològic de Veral de Vallmora està situat al terme municipal de Teià (Maresme), a la confluència d’aquest amb els termes d’Alella i El Masnou, dalt d’un petit turó a 93 metres d’alçada sobre el nivell del mar, molt pròxim a un àrea de descans de l’autopista C-32 (Palafolls-Barcelona). Fou descobert per l’estudiós local del Masnou Lluís Galera l’any 1966. Posteriorment fou excavat els anys 1999, 2003 i 2005.

Es trobava localitzat a l’antiga Regio Laeetana, nom amb el qual es designava al poble iber que habitava aquest territori. Situat estratègicament entre els antics municipia romans d’Iluro (Mataró) al nord i de Baetulo(Badalona) al sud, dels que equidista uns 10 km i a uns 20 km de la colònia romana de Barcino (Barcelona), correspon a un gran centre de producció vitivinícola romà amb una àmplia cronologia que ocupa, amb més o menys intensitat, gairebé 500 anys de producció ininterrompuda de vi, entre els segles I aC i V dC.

Els treballs de conservació-restauració han estat finançats pel Departament de Cultura, Direcció General del Patrimoni Cultural amb pressupost procedent del Programa de Consolidació de Jaciments Arqueològics i Paleontològics del Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya.

Font (i article complet): Tribuna d’Arqueologia.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: