Postexcavatòrix

El racó de l'arqueologia catalana.

El Museu de les Terres de l’Ebre

El Museu de les Terres de l’Ebre, inaugurat l’any 2011 a partir de la renovació del Museu Comarcal del Montsià, és una de les principals entitats culturals del territori, una plataforma pública de difusió i gestió del patrimoni i, alhora, un centre de producció cultural al servei dels ciutadans de les Terres de l’Ebre i d’aquells que visiten les comarques del sud de Catalunya.

La renovació museogràfica s’ha centrat en tres temes cabdals de la història del territori: “Les Terres de l’Ebre, de la prehistòria a l’edat mitjana”, “L’Ebre: camí d’aigua” i “El delta de l’Ebre: memòria d’un medi, espai d’uns homes” (per executar).

L’exposició permanent “Les Terres de l’Ebre: de la prehistòria a l’edat mitjana” ens mostra l’evolució del poblament a les terres de l’Ebre a partir dels testimonis materials i els resultats d’anys de recerca arqueològica. L’exposició reuneix al voltant de 700 objectes procedents de 80 jaciments de 24 municipis amb recreacions històriques sobre els rituals funeraris de cada període, a més de nombroses fotografies i dibuixos originals.

S’organitza en cinc grans àmbits cronològics: la Prehistòria, on es tracta el pas de la cova al poblat, la Protohistòria amb les tossals fortificats dels Ilercavons que poblen la zona, el Comerç que varen mantenir els habitants de les terres de l’Ebre amb els pobles del Mediterrani durant tota la protohistòria (VII-III), la Colonització d’època romana, moment en que la Vall de l’Ebre és ocupada per una densa xarxa d’assentaments rurals organitzats a patir de la ciutat de Dertosa (Tortosa), i l’època medieval, moment en que la zona de l’Ebre i els sues afluents van esdevenir terra de frontera entre l’Islam i el món cristià.

A més a més, el Museu de les Terres de l’Ebre manté una projecció territorial a través de la xarxa Ebre, Natura & Cultura que aglutina diversos centres museístics, equipaments d’interpretació i instal·lacions patrimonials en diferents municipis que articulen estratègies de valorització i gestió integrada dels recursos patrimonials locals. Entre aquestes destaquen a nivell arqueològic el Centre d’Interpretació de la Cultura dels Ibers i el poblat ibèric de la Moleta del Remei, a Alcanar, i el Parc Arqueològic de la Carrova a Amposta.

| Per a més informació, cliqueu aquí |

Anuncis

One comment on “El Museu de les Terres de l’Ebre

  1. Retroenllaç: El Museu de les Terres de l'Ebre « Postexcavatòrix | NOTÍCIES TERRA ALTA | Scoop.it

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: