Postexcavatòrix

El racó de l'arqueologia catalana.

Continua l’excavació de l’hipogeu prehistòric aparegut a La Sagrera (Barcelona).

El passat mes de gener, durant el transcurs de les obres de construcció de l’estructura de l’estació de l’AVE a La Sagrera es va localitzar un hipogeu d’època prehistòrica. Des del dia 11 de gener fins al dia d’avui, arqueòlegs i antropòlegs han extret 170 esquelets i 98 articulats.

En el moment de la descoberta de l’hipogeu, el gener de 2012, es va documentar un primer nivell compost de 77 individus, la majoria en connexió anatòmica. Actualment, l’equip que treballa a La Sagrera ha comptabilitzat 195 individus, 170 dels quals ja han estat excavats.

En l’extracció d’individus hi treballa un equip format per antropòlegs i arqueòlegs que utilitza un complex i rigorós mètode d’excavació i registre. En primer lloc, abans de procedir a l’excavació de les restes, s’identifiquen els individus que es poden extreure més fàcilment, se’ls dóna un número d’individu, se’ls documenta i es tracten fotogràfica i topogràficament. A mesura que s’exhumen els individus, es guarda cada ós dins d’una bossa de plàstic identificada amb el codi de l’excavació, l’any, la UE (Unitat estratigràfica), la UF (unitat funerària) i la definició de l’os. Un cop extrets els individus aquests es guarden en caixes que són dipositades als magatzems del Museu d’Història de Barcelona.

Pel que fa a la datació de l’hipogeu, sembla ser que respon a cronologies del Neolític Final. Cal destacar l’extracció, la setmana passada, del primer exemplar de ceràmica sencer aparegut a l’hipogeu. La peça, ubicada a la part nord-est, correspon a un petit bol fet a mà, amb la pasta negra i un petit forat prop de la vora. La troballa suposa una dada a destacar, ja que, fins al moment, el material ceràmica aparegut en l’excavació és escàs.

Finalment, amb l’objectiu de precisar millor la cronologia, s’han extret cinc mostres de diversos individus per a la seva posterior datació amb Carboni 14. Tot i amb això, caldrà esperar al final de les tasques d’excavació i laboratori, així com als resultats de les analítiques, per a completar la informació que aquesta valuosa troballa pot aportar.

Font: Tribuna d’Arqueologia.

PD: Aquest hipogeu és una mostra més de la riquesa arqueològica de la zona de la Sagrera on, anteriorment s’hi ha trobat una vil·la romana (Vil·la romana del Pont del Treball)  d’una riquesa notable i un mosaic que ha estat traslladat al Museu d’Història de la Ciutat on l’estan estudiant i restaurant. En aquesta vil·la va aparèixer fa uns dies, un cap romà de marbre, tal com es feia ressò aquest bloc.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: