Postexcavatòrix

El racó de l'arqueologia catalana.

Descobertes antigues llars de foc al jaciment del Molí de Salt (Vimbodí, Tarragona).

Recents excavacions treuen a la llum més de 5.000 fòssils d’entre 13.000 i 14.000 anys d’antiguitat.

La campanya d’excavació d’aquest any en el jaciment del Molí de Salt (Vimbodí, Tarragona) ha descobert més de 5.000 fòssils d’entre 13.000 i 14.000 anys d’antiguitat, així com antigues llars de foc, que han permès determinar per primera vegada als arqueòlegs on cuinaven els homínids.

Segons l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), la troballa d’aquestes ‘cuines’ és molt important, ja que és la primera vegada en 13 anys d’excavacions que han pogut localitzar on s’encenia el foc. En aquests anys de treballs s’havien trobat restes cremades, per exemple, de conills cuinats per homínids, però mai s’havia localitzat cap estructura ni el lloc on s’havia encès el foc.

L’equip d’investigadors ha localitzat quatre llars, entre les quals destaca un pel treball complex d’elaboració que s’intueix i “això ha estat una novetat important”, ha dit el director de l’excavació, Manuel Vaquero. Ha detallat que “hem documentat estructures d’hàbitats molt complexes, incloent llars, amb una construcció molt elaborada, interposant capes d’argila” i “altres construïdes amb pedres que encara no sabem quina funció tenien”, ha reconegut.

L’excavació ha recuperat més de cinc mil restes del Paleolític Superior, entre eines de pedra, restes òssies de fauna i un conjunt de petxines marines perforades que probablement formaven part d’un collaret.

Aquestes excavacions s’emmarquen en el projecte de recerca del IPHES anomenat “Evolució paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona”.

Font: La Vanguardia.

Trad: Google + adaptació pròpia.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: