Postexcavatòrix

El racó de l'arqueologia catalana.

Trobada a Tarragona una escultura d’un déu romà de fa 2000 anys.

Les excavacions arqueològiques que es van realitzar amb motiu de les obres de millora del carrer Enrajolat, a la Part Alta, van permetre trobar un relleu esculpit en marbre que representa la figura d’un déu, segons apuntava al Diari [de Tarragona] l’arqueòloga municipal, Imma Teixell. És la peça més important que han aportat els treballs, que s’han realitzat al llarg del darrer any. Els arqueòlegs han recollit del lloc més d’un miler de peces -que ja estan sent estudiades metodològica i històricament.

Després una primera anàlisi, se sap que és el relleu d’un déu, possiblement de Mercuri o Hermes -, déu del comerç. A la imatge la falten el cap, la mà esquerra i les dues cames. Sembla que porti una bossa a la mà i està en una posició com si tingués la cama esquerra més avançada. Es va descartar que fos Hèrcules. El relleu -del s. I dC- va ser trobat en el farciment que hi havia sota el paviment actual -sobre del Visori. Possiblement era per ser clavat a la paret, segons per com està tallat el marbre. «Podria formar part d’un element decoratiu d’un mur del circ», assenyalava Teixell.

L’escultura va ser inspeccionada visualment per la doctora Eva Koppel, una especialista en escultura romana i professora de la Universitat Rovira i Virgili. Està previst que en un futur faci un estudi més profund de la peça

El director del Museu d’Història de Tarragona, Lluís Balart, va assegurar al Diari que la peça és propietat de la Generalitat -segons consta en el conveni subscrit a l’inici de l’obra-, però demanaran que la deixi en dipòsit per exposar-la al museu. D’aquesta manera les persones interessades podrien veure la peça a Tarragona un curt espai de temps.

Balart ha afegit que en una petita plaça que hi ha al carrer Enrajolat -que fa de mirador del circ- s’instal·larà un plafó explicatiu de la zona, on també es podria incloure una referència a la peça recentment trobada.

A punt de finalitzar

Els treballats d’urbanització del carrer Enrajolat està previst que finalitzin a l’agost, uns mesos més tard del que s’havia anunciat inicialment. Els treballs arqueològics han anat a càrrec de l’empresa Absis Patrimoni Cultural, sota la direcció de Jordi Vilà i la supervisió dels arqueòlegs municipals.

Balart comentava que els treballs que s’han realitzat al carrer Enrajolat «ens fan entendre millor el circ», mentre que Teixell assegura que els participants en les Jornades Europees de Patrimoni, que tindran lloc l’últim cap de setmana de setembre a Tarragona, visitaran la zona del carrer esmentat.

El proper pas arqueològic que es donarà a la zona serà la urbanització del carrer Trinquet Vell -paral·lela a Enrajolat-, obres incloses al Pla Integral de la Part Alta (PIPA). Per a això, les excavacions arqueològiques es realitzaran sobre del que era l’arena del circ.

Resum a partir de les fonts: Diari de Tarragona i Paleorama Arqueología.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: