Postexcavatòrix

El racó de l'arqueologia catalana.

Noves restes de l’homínid fòssil Hispanopithecus laietanus a Sant Quirze del Vallès.

Segons fonts de l’ICP, l’equip que encapçala l’investigador David M. Alba hauria trobat una quinzena de restes fòssils de l’esquelet d’una femella adulta d’Hispanopithecus laietanus,d’entre 22 i 25 kg de massa corporal, recuperades al jaciment de Can Feu.

L’estudi d’aquestes troballes està publicat a la revista Plos ONE de la setmana passada, i confirma que aquest homínid de fa uns 10 milions d’anys tenia una locomoció diferent a la de la resta de simis antropomorfs coneguts, tant fòssils com actuals. Aquest jaciment, Can Feu, es troba situat només a 4 km de Can Llobateres (Sabadell), i dataria del Miocè superior, fa uns 10 milions d’anys.

Entre d’altres coses, l’estudi també explica que l’espècie Hispanopithecus laietanus tenia un clar dimorfisme sexual. És a dir, les femelles eren més petites que els mascles. Un fenomen habitual entre primats i que es dóna també entre els homínids no-humans actuals, que en el cas de ximpanzés i bonobos és moderat (els mascles solen ser un terç més grans que les femelles) mentre que entre goril·les i orangutans és més accentuat (els mascles poden arribar a doblar la massa de les femelles).

L’H. laietanus no només tenia una postura adequada per grimpar pels troncs i poder-se suspendre de les branques com fan els orangutans actuals, sinó que també estava adaptat a moure’s de manera quadrúpeda per sobre les branques, una característica única que no s’havia documentat en cap altre homínid actual o fòssil, i havia estat qüestionada per alguns membres de la comunitat científica internacional.

Aquest treball confirma així que els antropomorfs miocens posseïen repertoris locomotors diferents dels homínids actuals, i que per tant resulta impossible de reconstruir els comportaments locomotors dels ancestres dels diversos llinatges només a partir de les espècies actuals. L’estudi del registre fòssil es mostra, una vegada més, clau per entendre la diversitat morfològica i de comportament de les espècies actuals.

L’edat del jaciment de Can Feu, entre 10,0 i 9,7 Ma, s’ha estimat a partir de les restes fòssils de rosegadors i altres petits mamífers que es trobaren associades a l’esquelet d’Hispanopithecus, i que forenpublicades fa uns mesos per l’investigador de l’ICP, Isaac Casanovas-Vilar i col·laboradors, en la revista Journal of Vertebrate Paleontology.

Alba, D.M., Almécija, S., Casanovas-Vilar, I., Méndez, J.M., Moyà-Solà, S.(2012). A partial skeleton of Hispanopithecus laietanus from Can Feu and the mosaic evolution of crown-hominoid positional behaviors. PLoS ONE 7(6): e39617. doi:10.1371/journal.pone.0039617.

Casanovas-Vilar, I., Furió, M., Alba, D.M., Moyà-Solà, S. & Méndez, J.M. (2012). Rodents and insectivores from the hominoid-bearing site of Can Feu (Vallès-Penedès Basin, Catalonia, Spain). Journal of Vertebrate Paleontology 32(1): 225-230.

Font i article complet: Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s